Συνεχίζεται το sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά την απογοήτευση από την ΕΚΤ

Πτώση για δεύτερη μέρα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά το χθεσινό sell off που προκάλεσε η διστακτικότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποβάθμισε την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αιφνιδιάζοντας τους οικονομολόγους που περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα

θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου ανήλθε σε νέο υψηλό στο 0,59% μετά το Brexit ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε νέο υψηλό στο 0,027% από τα μέσα Αυγούστου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται σήμερα κατά 2,43% στο 1,181%. η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 3% στο 1,017%, η απόδοση του πορτογαλικού ενισχύεται κατά 1,5% στο 3,11% ενώ και η απόδοση του γαλλικού κινείται με άνοδο 18% στο 0,193%.

Μόνο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, αποκομμένη από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υποχωρεί κατά 0,55% στο 8,27%.

«Ήταν μια έκπληξη που δεν είδαμε καμία ενέργεια από την ΕΚΤ χθες, ενώ υπήρξε υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού. Στο παρελθόν οι αξιωματούχοι έλεγαν ότι θέλουν ο πληθωρισμός να φτάσει τον στόχο γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις αλλά αυτό πλέον δεν υφίσταται» σχολιάζει ο Frederic Pretet, αναλυτής επιτοκίων στην Scotiabank Europe.

Σύμφωνα με τον Pretet, η αρχική αντίδραση των επενδυτών επιβεβαιώνει ότι μάλλον από εδώ και στο εξής η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες γενικότερα θα μειώσουν τις παρεμβάσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα