Eurogroup: «Δεν πρέπει να χαθούν οι προθεσμίες που συμφωνήθηκαν»

Των Ιωάννη Αντύπα, Στέλιου Μορφίδη

Nα εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ήταν το μήνυμα προς την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση ενός αρκετά σύντομου Eurogroup, όπου η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του μενού με τα μέλη του Eurogroup να είναι ενωμένοι στη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η συνάντηση των Υπουργών της Ευρωζώνης αν και δεν έβγαλε κάποια νέα

απόφαση, ξεκαθάρισε το τοπίο των διαπραγματεύσεων, δείχνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλα περιθώρια ελαστικότητας και απόκλισης από τους στόχους. Αμφότεροί Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί τόνισαν την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου τα 13 ανοιχτά προαπαιτούμενα (από τα 15), έτσι ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και να προετοιμάσουν το έδαφος για την δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Απ' την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι με πλήρη επίτευξη των προαπαιτούμενων ο Μηχανισμός θα μπορέσει να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, όπως και στην ενότητα των υπουργών της Ευρωζώνης.

«Ενθαρρύνουμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει ως σύνολο την εφαρμογή των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσει πλέον η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «χαρήκαμε που ακούσαμε τη δέσμευση του Έλληνα υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για γρήγορη υλοποίηση των εκκρεμοτήτων, οπότε και θεωρούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πρόοδο», κατέληξε κατά την αρχική τοποθέτηση του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως θα είναι μια πολύ σημαντική περίοδος αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, καθώς «αναμένουμε αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, και κυρίως στη σύσταση του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την υποδόση ύψους 2,8 δισ ευρώ».

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει ώστε να μιλήσουμε για ένα success story», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Οι θεσμοί θα είναι την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνοντας ότι ελπίζει σε «ένα θετικό αποτέλεσμα» ώστε «να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος και τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά αργότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ πάντως δήλωσε πως δεν τέθηκαν στο τραπέζι αναλυτικά τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχει καθυστέρηση σημειώνοντας πως ήταν μία γενική θεώρηση του ελληνικού προγράμματος. «Χάσαμε χρόνο και το μήνυμα της συζήτησης ήταν ότι 'το καλοκαίρι πέρασε και τώρα πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών πείστηκε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών αυτό να γίνει. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και να δοθεί το μήνυμα στους επενδυτές ότι σταθεροποιείται η οικονομία και εκπληρώνεται το πρόγραμμα.

Υπάρχουν «πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όμως για την συνέχιση της όμως απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό.

Σε μία προσπάθεια εξειδίκευσης ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε πως μόνο δύο από τα 15 συνολικά προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα 13 άλλα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθούν. «Ήταν ορθό εκ μέρους μας να επιμείνουμε σήμερα ότι πρέπει να γίνεται η δουλειά. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι τους περιμένουμε να τελειώσουν τις εκκρεμότητες. Ναι, χάσαμε χρόνο. Ωστόσο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρώτον, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επιτάχυνση των προσπαθειών και, δεύτερον είναι εφικτό να επιτύχουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων έγκαιρα. Κάτι που τόνισε και ο κ. Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση. Απ' την πλευρά μας πρέπει να τονίζουμε στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν δραματοποιούμε τα πράγματα. Είμαστε ακόμη σε θέση να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία»

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ερωτηθείς για το ζήτημα του αιτήματος της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω απ' το 3,5% ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε. «Δεν είναι προς συζήτηση κάτι τέτοιο. Δεν ανοίγουμε ξανά το θέμα. Όλοι στεκόμαστε σε αυτό που δεσμευθήκαμε το Μάιο και αυτό συμπεριλαμβάνει και στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα», αρκέστηκε να πει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup μάλιστα είχε και μία απάντηση στον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωση του στην Le Monde ότι στόχος της σημερινής Συνόδου των ηγετών του νότου στην Αθήνα είναι η στροφή της Ευρώπης από τη λιτότητα. «Η λέξη λιτότητα μπορεί να έχει αναδειχθεί σε πολιτικό ζήτημα όμως στην ουσία σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσεις βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά σου σε μακροπρόθεσμη βάση. Πολλές χώρες το έχουν καταφέρει. Η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά ακόμη. Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να τη στηρίξουμε και με χρηματοδοτικά προγράμματα και με τεχνική βοήθεια και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Η χώρα έχει δουλειά ακόμη», δήλωσε.

Για το θέμα πάντως ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να πάρει θέση δηλώνοντας πως «εδώ είμαστε για να τηρούμε αυτά που αποφασίζουν οι πολιτικοί ηγέτες. Ναι, υπάρχουν πολλές απόψεις στην Ευρώπη, όμως εδώ παρακολουθούμε αυτά που αποφασίζονται».

Χρέος

Συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν έγινε, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Eurogroup λέγοντας πώς κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον. «Ο ESM έχει πάρει εντολή να δει τι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πολλά πιθανά μέτρα που μπορούν να εξεταστούν όταν χρειαστεί και όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ειμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τα δούμε αργότερα, είναι κάτι επίσης που περιμένει και το ΔΝΤ για τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους και είμαι σιγουρος ότι ι το ΔΝΤ θέλει να μάθει ποιες οι προοπτικές ειναι για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το 2018. Η δουλειά συνεχίζεται και το ΔΝΤ συνεργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Απ' την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως ήδη ο ESM συνεργάζεται τόσο με τις ελληνικές Αρχές όσο και με τις άλλες πιστώτριες χώρες «προκειμένου να φέρουμε εις πέρας την εντολή που λάβαμε απ' το Eurogroup το Μάιο».

ΕΛΣΤΑΤ

Τέλος ο Πρόεδρος του Eurogroup επανήλθε στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ επαναλαμβάνοντας ότι είναι «μία ατυχής υπόθεση», ωστόσο έκανε ένα βήμα πίσω δηλώνοντας πως «πλέον πρέπει η Δικαιοσύνη να αποφανθεί». Στάθηκε ωστόσο στη δήλωση του κ. Γ. Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται την ΕΛΣΤΑΤ. «Η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα για τα στατιστικά στοιχεία», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας, σε κάθε περίπτωση, πως η υπόθεση αφορά τα στοιχεία 2009 – 2010 και όχι «τα νεότερα στοιχεία» τα οποία «εγγυάται η Eurostat»

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους εταίρους, εστιάζοντας στην οριακή ύφεση 0,3% που παρουσίασε η οικονομία, αλλά και στο γεγονός πως τα έσοδα του Αυγούστου παρουσίασαν έλλειμα εξαιτίας της μη πίστωσης του ΕΝΦΙΑ ως τώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα από τα κύρια κομμάτια των προαπαιτουμένων, η ίδια πηγή είπε πως είναι από πολλού αποφασισμένη η δομή του, δύο μέλη του ΔΣ θα είναι Έλληνες και άλλοι δύο, μαζί με τον Πρόεδρο θα είναι Ευρωπαίοι. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.

Keywords
Τυχαία Θέματα