Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10ετίας οι νέες θέσεις εργασίας σε μεταποίηση και υπηρεσίες

Αν και ο σύνθετος PMI υποχώρησε τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, η οικονομία της περιοχής του ευρώ διατήρησε το ισχυρό της μομέντουμ στην εκκίνηση του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς η άνοδος των παραγγελιών ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέο προσωπικό, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Ο PMI μεταποίησης και υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,7 τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η IHS Markit. Οι οικονομολόγοι Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση του δείκτη στο 56,5.

Αν και ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, η δημιουργία θέσεων εργασίας στη μεταποίηση ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, αντανακλώντας τις ισχυρές παραγγελίες που άντλησαν ώθηση από τη ζήτηση για εξαγωγές. Ενισχύθηκαν επίσης και οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης ενισχύεται την ώρα που αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη σταδιακή μείωση της νομισματικής στήριξης.

«Η οικονομία της ευρωζώνης είχε μέχρι στιγμής μια καλή χρονιά και τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως αυτό συνεχίστηκε και στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2017», αναφέρει ο Andrew Harker, αναπληρωτής δ/ντής της IHS Markit.

Η μείωση του ρυθμού αγοράς των ομολόγων είναι «μια κίνηση που φαίνεται να δικαιολογείται, με βάση τα τελευταία στοιχεία του PMI», αναφέρει.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 58,6 μονάδες από 58,1 τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό έξι ετών, ενώ αντίθετα ο PMI υπηρεσιών μειώθηκε στο 54,9 από 55,8.

Keywords
Τυχαία Θέματα