Ευρωζώνη: Σε χαμηλό εννέα ετών η ανεργία τον Ιανουάριο

Στο 8,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις και έναντι 8,7% τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων εννέα ετών, ήτοι από τον Δεκέμβριο του 2008 και αυτό αποδίδεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά ανέργων ανάμεσα στις 19 χώρες – μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Eurostat ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε στα 14,111 εκατ. άτομα τον Ιανουάριο από 14,121 εκατ. έναν μήνα νωρίτερα.

Τον Ιανουάριο του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 9,6%, πράγμα που σημαίνει ότι 15,540 εκατ. άνθρωποι ήταν εκτός εργασίας.

Η σταθερή πτώση των επιπέδων ανεργίας στην ευρωζώνη συνδέεται με τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη που το 2017 εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο δεν υπάρχει ισοκατανομή του αριθμού των ανέργων μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης.

Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, το ποσοστό των ανέργων ανήλθε σε 11,1% τον Ιανουάριο από 10,9% τον Δεκέμβριο, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να πάει σε εθνικές εκλογές.

Στην Ισπανία το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς στο 16,3%, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερό στο 3,6%. Αμετάβλητα τα νούμερα και στη Γαλλία, με το ποσοστό να παραμένει στο 9%.

Ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων με σχεδόν έναν στους τρεις νέους, να είναι άνεργος, σε Ιταλία και Ισπανία, την ώρα που στη Γερμανία το ποσοστό είναι στο 6,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα