RBS: «Κλειδί» για το μέλλον της μετά το Brexit το θέμα των ιρλανδικών συνόρων

Η Royal Bank of Scotland εμφανίζεται ανήσυχη σε ό,τι αφορά ένα φλέγον θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βρετανίας για το brexit: τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Η τράπεζα που διατηρεί μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία, όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θέλει να ξέρει τη σχέση που θα υπάρχει στα σύνορα μόλις το Ηνωμένο

Βασίλειο αποχωρήσει και επίσημα από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019. Κι αυτό γιατί η Βρετανία δεν επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ – την αποκαλούμενη ενιαία αγορά – και θα υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των δυο τμημάτων της νησιωτικής χώρας ενάντια στα αυστηρότερα σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Πρέπει να κάνουμε όλες τις προετοιμασίες που αναμένετε από εμάς να κάνουμε», ανέφερε ο CFO της RBS, Ewen Stevensoν, μιλώντας στο CNBC, για να προσθέσει ότι η τράπεζα εργάζεται προς αυτό το στόχο ενόψει του Μαρτίου του 2019.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πόσο μεγάλη θα είναι η μεταβατική περίοδος μετά τον Μάρτιο του 2019, ούτε και για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.

«Εργαζόμαστε στη βάση του χρονοδιαγράμματος για τον ερχόμενο Μάρτιο, εκτός κι αν αλλάξει κάτι, και δεν είναι μόνο το θέμα του Άμστερνταμ για εμάς (σσ. η RBS αποφάσισε να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες στην ολλανδική πρωτεύουσα ώστε να εξακολουθήσει να μπορεί να λειτουργεί στην Ευρώπη) . Έχουμε επίσης πολλές δραστηριότητες στην Ιρλανδία και ακόμα περισσότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Άρα τα σύνορα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για εμάς σε ό,τι αφορά τα όσα πρέπει να κάνουμε», ανέφερε ο Stevenson.

Την Τετάρτη, πάντως, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει υπό τους κανόνες της ΕΕ μετά το Brexit, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για αυτό επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο συνεργαζόμενος με την Τερέζα Μέι συνασπισμός της Βορείου Ιρλανδίας, το Κόμμα DUP, έχει εκφράσει την αντίθεσή του με αυτή την ιδέα και έχει απειλήσει να άρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φάνηκε να μετακινείται από τη θέση της με το επιχείρημα ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με την ιδέα της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία υπό την ομπρέλα των κανόνων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι το σχέδιό της να αποχωρήσει με το Brexit από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» στην ιρλανδική νήσο.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει γεύμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε ότι η χθεσινή πρόταση της ΕΕ να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία εντός «μιας κοινής ρυθμιστικής περιοχής» με την ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθούν οι συνοριακές προστριβές - αλλά ότι θα ρωτήσει το Λονδίνο εάν η Βρετανία έχει να προτείνει κάτι καλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα