Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη ανεβαίνει... ο πληθωρισμός κατεβαίνει

Απροσδόκητη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός ευρωζώνης τον Οκτώβριο, την ώρα που σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, σε μια εξέλιξη που έρχεται να δικαιολογήσει και τη στάση που τήρησε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, η αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, τινάζοντας στον αέρα τις προσπάθειες της ΕΚΤ να αυξήσει τον πληθωρισμό. Επίσης, η αύξηση τιμών υποχώρησε στο 1,4% τον Οκτώβριο από 1,5% τον Σεπτέμβριο

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υπερέβη τις προβλέψεις με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% κατά το γ' τρίμηνο έναντι πρόβλεψης για 0,5%. Πρόκειται για επέκταση του ΑΕΠ για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αντανακλούν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Ακόμη και με τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης των τελευταίων 17 ετών και την ισχυρή ανάπτυξη που συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, μια παρατεταμένη αύξηση των τιμών παραμένει αμφίβολη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε τις βελτιωμένες προοπτικές της ζώνης του ευρώ μετά τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μια «υπομονετική αλλά επίμονη» προσέγγιση για την έξοδο από το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς, όπως τα τρόφιμα, την ενέργεια και τον καπνό, μειώθηκε στο 0,9% τον Οκτώβριο από 1,1%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο.

Με στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% χωρίς στήριξη, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να αγοράζει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, με μειωμένο ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα. Οι ερωτηθέντες σε έρευνα της ΕΚΤ που απευθύνεται σε επαγγελματίες, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κινείται κατά μέσο όρο στο 1,9% το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα