ΕΥΔΑΠ: Το 5ετές πλάνο επενδύσεων 1 δισ ευρώ

Του Στέλιου Μορφίδη

Στοιχεία για το πενταετές πλάνο επενδύσεων έδωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κατά την ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Alpha Finance η διοίκηση της εισηγμένης ενημέρωσε πως το επενδυτικό πλάνο θα είναι στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά από τις εκπτώσεις

που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών-πλειστηριασμών.

Η πλειοψηφία των επενδύσεων (περίπου 50%) θα αφορούν έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής (44% επί του συνόλου). Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται σίγουρη ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των έργων θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της ύδρευσης (32%) και διαχείρισης νερού (16%).

Σύμφωνα με τη διοίκηση η ρευστότητα της εταιρείας και οι ετήσιες ταμειακές ροές μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των έργων χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την μερισματική πολιτική, η οποία – κατά την Alpha Finance - είναι γενναιόδωρη (για τη χρήση του 2016, πέρα από τα 0,38 ευρώ που έχουν ήδη διανεμηθεί, προτάθηκε ένα επιπλέον μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή).

Έπειτα απ' την εφαρμογή του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος η ΕΥΔΑΠ με συντηρητικές εκτιμήσεις προβλέπει ότι οι πωλήσεις της μπορούν να φθάσουν τα 345 εκατ. Ευρώ, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με του 2016 και τα μικτά κέρδη να φθάσουν τα 153 εκατ. Ευρώ, 7% πάνω απ' τα αντίστοιχα του 2016.

Οι κύριες υποθέσεις για την αύξηση των πωλήσεων εντάσσουν και την πρόβλεψη ανάληψης εκ μέρους της εταιρείας των δικτύων που σήμερα λειτουργούν οι δήμοι.

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση της εισηγμένης μέσα στο 2017 αναμένεται υπουργική απόφαση που να καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού (συνυπολογίζοντας παράγοντες κόστους και περιθωρίων για την ΕΥΔAΠ), πράγμα που θα επηρεάσει ενδεχομένως τα αποτελέσματα της εισηγμένης κατά την πενταετία 2018-2022.

Επίσης, το υπάρχον πλαίσιο όπου το ελληνικό δημόσιο προσφέρει δωρεάν το αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔAΠ σε αντάλλαγμα με την υποχρέωση της ΕΥΔAΠ να αναλάβει συγκεκριμένες επενδύσεις, θα συνεχιστεί έως και το 2019, έτος κατά το οποίο το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠγια παροχή νερού στην Αττική θα λήξει.

Ακολουθεί η παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα