Τζέιμς Στάλεϊ: Ο CEO της Barclays που προσπαθεί να κλείσει τα στόματα των υπαλλήλων του

Στο μικροσκόπιο των βρετανικών και αμερικανικών εποπτικών Αρχών βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζέιμσ Στάλεϊ ο οποίος φέρεται να έδρασε κατά του προγράμματος προστασίας μαρτύρων που υιοθέτησε η τράπεζα ως όφειλε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τους λεγόμενους whistleblowers σε Βρετανία και ΗΠΑ. Μία κίνηση ουσιαστικά που βάλει κατά των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και ενισχύθηκαν στον απόηχο μεγάλων χρηματοοικονομικών σκανδάλων

που είναι μπλεγμένη η Barclays, όπως αυτό της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor ή αυτό των ενυπόθηκων αμερικανικών δανείων που πυροδότησαν την τελευταία μεγάλη κρίση

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Bloomberg, ο Στάλεϊ επιχείρησε να αποκαλύψει υπάλληλο που είχε προβεί σε ανώνυμη καταγγελία για ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, κάτι που θεωρείται παράνομο.

Μετά την αποκάλυψη το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση των απολαβών του διευθύνοντος συμβούλου.

Έπειτα από 30 χρόνια καριέρας στην JPMorgan ο Τζέιμς Στάλεϊ έγινε διευθύνων σύμβουλος της Barclays στα τέλη του 2015 με κύριο στόχο να ενισχύσει την κερδοφορία της αλλά και να την βγάλει αλώβητη απ' τις δικαστικές περιπέτειες στον απόηχο των μεγάλων σκανδάλων που ήταν μπλεγμένη. Άλλαξε τη διοικητική ομάδα και επικεντρώθηκε εκ νέου στις αγορές που έχουν προτεραιότητα για την Barclays. Αντιστάθηκε επίσης στις προτροπές να διασπάσει ή να συρρικνώσει την επενδυτική τράπεζα. Αντ' αυτού προτίμησε να επιταχύνει τις πωλήσεις θυγατρικών. Τους τελευταίους έξι μήνες έχει απολύσει 6.000 υπαλλήλους και παράλληλα περιόρισε το μέρισμα μετά την πτώση κερδών που είχε η τράπεζα στο δ' τρίμηνο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα