VW: Το αβάσταχτο φορτίο των 500.000 ντίζελ

Μπορεί να κάνει πρόοδο με τις δικαστικές διαμάχες που άνοιξε με την αμερικανική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των ρύπων, αλλά ένα θέμα παραμένει ανεπίλυτο: Τι θα κάνει με τα 500.000 οχήματα ντίζελ που αναγκάστηκε να επαναγοράσει από Αμερικανούς ιδιοκτήτες (γιατί σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, δεν ανέλαβε καμιά απολύτως υποχρέωση...)

Πέραν κάποιων μοντέλων του 2015, οι έμποροι της Volkswagen δεν μπορούν να πουλήσουν αυτά τα αυτοκίνητα που επαναγόρασε η εταιρεία,

εκτός κι αν η VW μπορέσει να τα επιδιορθώσει με τρόπο ικανοποιητικό για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αναγκάζεται να τα αποθηκεύει σε μέρη όπως το εγκαταλειμμένο στάδιο NF: έξω από το Ντιτρόιτ, το λιμάνι της Βαλτιμόρης, αλλά και μια αεροπορική βάση στην Καλιφόρνια που δεν χρησιμοποιείται πια.

Μόνον η επαναγορά των αυτοκινήτων κόστισε στη VW 10 δισ. δολ. και αναμένεται ένας νέος γύρος επαναγοράς περίπου 20.000 τρίλιτρων οχημάτων ντίζελ που θα ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες.

Αυτή τη στιγμή, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τις προτάσεις επιδιόρθωσης των οχημάτων από τη VW, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δώσει έγκριση για μόλις 67.000 ντίζελ του 2015 που θα επιδιορθωθούν σε δύο φάσεις: με update του λογισμικού τώρα και ανανέωση του εξοπλισμού hardware όταν θα είναι διαθέσιμα τα ανταλλακτικά, μάλλον στις αρχές του 2018. ωστόσο, η δεύτερη αυτή μετατροπή ενδέχεται να αποβεί πολύ δαπανηρή για τη VW, όπως προειδοποιούν οι μηχανικοί.

Στο μεταξύ, οι επαναγορές οχημάτων θα συνεχιστούν μέχρι την ημερομηνία- κλειδί της 30ης Ιουνίου 2019, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τη VW που προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει επαναγοράσει τουλάχιστον το 85% των δίλιτρων ντίζελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα