Επιτροπή ανταγωνισμού: Σπάει το πόρισμα για το καρτέλ στις κατασκευές στα δύο

Λίγες μέρες πριν τον μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, επιλέγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δημοσιοποιήσει το πόρισμα για το καρτέλ στις κατασκευές, θεωρώντας όμως ότι το …έγκλημα διαπράχθηκε μόνο από τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο λόγος είναι ότι οι μεγάλες πολυεθνικές που έχουν βρεθεί εμπλεκόμενες στο καρτέλ των κατασκευών (ανάμεσά τους π.χ. η ισπανική FCC, η γαλλική Vinci, οι γερμανικές Hochtief και Siemens

κ.ά.), λαμβάνουν έναν πραγματικό «μποναμά» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού η απόφαση για τη δική τους εμπλοκή θα γίνει γνωστή στο μέλλον και χωριστά από τη δημοσιοποίηση των προστίμων για τις τέσσερις ελληνικές κατασκευαστικές που θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Μάρτιο οι ελληνικές εταιρείες, που υπό την απειλή ακόμα πιο εξοντωτικών προστίμων συμβιβάστηκαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα πληρώσουν άμεσα 82 εκ. ευρώ στο κράτος, ενώ απαρνήθηκαν και τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αντίθετα οι ξένες πολυεθνικές αρνήθηκαν οποιαδήποτε διαδικασία συμβιβασμού. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αναβάλει την ανακοίνωση των προστίμων για τις ξένες πολυεθνικές υποβαθμίζει επικοινωνιακά το ρόλο τους στην υπόθεση και τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την σχετική απόφαση εις βάρος των ελληνικών εταιρειών με αθέμιτο τρόπο στην διεκδίκηση των έργων στην ελληνική και την ξένη αγορά.

Οι ξένες πολυεθνικές που εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευών λόγω μεγέθους (είναι η κάθε μια μεγαλύτερη από όλο τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο μαζί), τεχνογνωσίας, αλλά και λόγω άνισης πρόσβασης στη διεθνή αγορά χρήματος σε σχέση με τις ελληνικές, είχαν και έχουν εξ ορισμού τη δυνατότητα να ασκούν δεσπόζουσα επιρροή στα μεγάλα έργα της ελληνικής αγοράς. Θα έπρεπε συνεπώς, ακόμα και χωρίς να έχουν αναμιχθεί σε καρτέλ, να αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από την αρχή της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει γίνει το ακριβώς αντίθετο με στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για σκανδαλώδης εύνοια. Όταν τον Φεβρουάριο του 2013 η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξαπέλυσε αυτεπάγγελτα αιφνιδιαστικές επιδρομές στα γραφεία των ελληνικών κατασκευαστικών, επέλεξε να εξαιρέσει από την έρευνα τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς εποχή βοούσε η Ευρώπη για την υπόθεση του καρτέλ των κατασκευών στην Πολωνία, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απειλήσει το Πολωνικό κράτος με διακοπή της ροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων την 30η Ιανουαρίου του 2013.

Με συμμετοχή στο καρτέλ επωνύμως και της Vinci, μέσω της θυγατρικής της Eurovia. Θυγατρικής που -πλην της Πολωνίας- είχε ανάμιξη και άλλο σε καρτέλ στην Τσεχία, για το οποίο καταδικάστηκε τελικά σε πρόστιμο 500 εκ. κορωνών Τσεχίας.

Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν από τις επιδρομές και είχαν συνεπώς τη δυνατότητα να καλύψουν τα ίχνη της τυχόν εμπλοκής τους, βρέθηκαν στη συνέχεια αρκετά στοιχεία που οδηγούν σύμφωνα με τις πληροφορίες στον καταλογισμό εις βάρος τους σημαντικών προστίμων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ελληνικών τεχνικών ομίλου «είναι άδικο και παράλογο τα πρόστιμα αυτά και η εμπλοκή τους στην υπόθεση να μην ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των ελληνικών κατασκευαστικών. Δεν είναι δυνατόν για την ίδια ακριβώς υπόθεση και τα ίδια ακριβώς έργα οι ανακοινώσεις να διαχωρίζονται εις βάρος αυτών που επέλεξαν το δρόμο της συνεργασίας και υπέρ αυτών που επέλεξαν την οδό της αντιδικίας».

Όπως σημειώνουν, η συστηματική πια επανάληψη της τακτικής των «2 μέτρων και 2 σταθμών» δείχνει ότι κάποιοι επιδιώκουν συνειδητά την καταστροφή του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου, ενός κλάδου που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί συσσωρευμένες ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ, στερώντας του ουσιαστικά τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε νέα έργα και μειώνοντας δραματικά τον ανταγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα