Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Συγκρατημένες κινήσεις σημειώνονται στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,20% στις 372,19 μονάδες με τους διάφορους κλαδικούς δείκτες σε διαφορετικά πρόσημα.

Ο βρετανικός FTSE100 με απώλειες 0,13%, ο γερμανικός DAX στο -0,31%, o γαλλικός CAC40 στο -0,50%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνεθι 0,49%, o ισπανικός ΙΒΕΧ35 στο -0,82%

Οι κλάδοι αυτοκινήτου και υπηρεσιών υγείας σημειώνουν πτώση στις πρωινές συναλλαγές. Συνολικά, οι μετοχές

προσπαθούν να καταγράψουν κέρδη εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η LVMH σημείωνε νωρίτερα πτώση 3,4% μετά την ανακοίνωση για πτώση στον ρυθμό πωλήσεων.

Αλλοι οίκοι πολυτελών ειδών σημειώνουν επίσης πτώση με την Dior να χάνει 3% και την Kering να υποχωρεί 2,8%. Σύμφωνα με το Reuters η Morgan Stanley έκοψε τη σύσταση για τον ευρωπαϊκό κλάδο ειδών πολυτελείας σε «underweight».

Σημαντική πτώση σημειώνει και η Vat Group μετά την ανακοίνωση ότι μειώνει τις εργατοώρες 400 εργατών στις εγκαταστάσεις της στη Χάγη.

Σε άλλα επιχειρηματικά νέα, η προσφορά της αμερικανικής Comcast ύψους 40 δισ. δολ. για τη βρετανική Sky , είναι τώρα μη δεσμευτική, ανακοίνωσε η εταιρεία μετά την απόκτηση του 77% των μετοχών της Sky.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών. Η Ubi Banca υποχώρησε κατά 2% και η Bank BPM σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,2% λόγω των φόβων ότι Ρώμη και ΕΕ θα συγκρουστούν για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, υποσχέθηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές. Ωστόσο, οι αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, στύλωσαν τα πόδια στα σχέδιά τους για τον προϋπολογισμό και τους στόχους του ελλείμματος.

Στο επίκεντρο της αγοράς και το Brexit, καθώς η κυβέρνηση Μέι αντιμετωπίζει πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ πριν το τέλος του έτους. Εμπορικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τον κλάδο αυτοκίνησης της Βρετανίας εκπόνησε μάλιστα ένα σχέδιο που ονόμασε «Πρόγραμμα Ετοιμότητας για το Brexit», που σκοπό έχει να προστατεύει την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα