Επιφυλακτική η εκκίνηση της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής με φόντο το αβέβαιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και περιμένοντας βέβαια την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή κάμψη ύψους 0,13% στις 433 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Αν και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών.

Στις μεγάλες αγορές

της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,02% στις 14.800 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,50% στις 6.850 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,37% στις 7.374 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,74% στις 27.558 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 8.995 μονάδες μειωμένος κατά 0,37%.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα σηκώσει επιτέλους… χειρόφρενο μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022. Όμως, γνωρίζουν επίσης ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος και η αναζωπύρωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές των commodities που μπορεί να αλλοιώσουν τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού παραμένει ένας σοβαρός αστάθμητος παράγοντας που μπορεί μεσοπρόθεσμα να αλλάξει το τοπίο με τρόπο που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν εύκολα να αγνοήσουν. Κοινώς δεν βιάζονται ακόμη να πανηγυρίσουν το οριστικό τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Η αστάθεια, εξάλλου, αυτή ωθεί ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων, που ειδικά στην περίπτωση του αμερικανικού 10ετούς «σπάνε» τα κοντέρ πάνω κι από το όριο του 5%. Κι αυτό είναι κάτι που τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές διόρθωσαν ελαφρά περιμένοντας να δουν και τις εξελίξεις από το διπλωματικό μέτωπο στη σύρραξη που μαίνεται στο Ισραήλ. Όμως, παρά και τη σημερινή κάμψη, το Brent παραμένει σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Συγκεκριμένα κινείται στα 90,81 δολάρια με πτώση 1,46%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI χάνει 1,94% στα 86,37 δολάρια.

Αντιστοίχως, η τιμή του χρυσού παρουσιάζει μικρή κάμψη στα 1.988 δολάρια την ουγγιά, κρατώντας ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, ήτοι μετά τις ανακατατάξεις που έφερε το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου χάνει ελαφρά έδαφος στα 105,77 και το ευρώ ενισχύεται σε ποσοστό 0,44% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,064, αν και οι μακροοικονομικές εξελίξεις των επόμενων ημερών εκτιμάται ότι θα αφήσουν ευνοημένο το αμερικανικό νόμισμα.

Διαβάστε ακόμα

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία

Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα