Γερμανία: Ένα νέο κόμμα ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού σκηνικού (tweet)

Έναν νέο, απρόσμενο, ανταγωνιστή από τα… αριστερά απέκτησε το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καθώς η πλατφόρμα του νέου κινήματος που ανακοίνωσε μια από τις πιο γνωστές πολιτικούς του αριστερού «Die Linke» υιοθετεί μια προστατευτική ρητορική κατά των μεταναστών που κινείται στα συνήθη… λημέρια της ακροδεξιάς. Με ανάλογο τρόπο φιλοδοξεί να φέρει αναταράξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας.

Πραγματικά, η Σάρα Βάγκενκνεχτ όχι μόνο ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση της από τo Die Linke, όπου κατείχε το πόστο του αντιπροέδρου, αλλά προχώρησε μαζί με εννέα ακόμη

μέλη του κόμματος και στη δημιουργία ενός νέου κινήματος υπό την ονομασία «Συμμαχία Σάρα Βαγκενκνεχτ – Για Λογική και Δικαιοσύνη» (BSW), το οποίο υπόσχεται να δώσει… φωνή στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των μεγάλων κομμάτων και παράλληλα να απωθήσει την επέλαση του AfD. Με μόνη διαφορά ότι οι ιδέες της αποτελούν ένα ιδιότυπο συνονθύλευμα αριστερών αλλά και συντηρητικών απόψεων.

The Left Party’s Sahra Wagenknecht, one of Germany’s most controversial politicians, has finally announced plans to form a new party. Analysts say the far-right AfD should be most worried. https://t.co/5i3EkZYy9n

— DW News (@dwnews) October 23, 2023

Για παράδειγμα, από την παραδοσιακή Αριστερά υιοθετεί τη στήριξη των προτάσεων για την ενίσχυση της φορολόγησης των πλουσίων και της κάθετης ενίσχυσης των δαπανών για την παιδεία, όπως και την αντίδραση της στο ΝΑΤΟ, όμως από την άλλη κρατά σκληρή στάση κατά των άναρχων μεταναστευτικών ροών, που είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα που αποτελεί και τον πυρήνα της απήχησης της ακροδεξιάς, και εναντιώνεται στον «δίχως σχέδιο οικολογικό ακτιβισμό». Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ίδια είχε ταχθεί αναφανδόν κατά των εμβολίων και των υποχρεωτικών περιοριστικών μέτρων.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο βάρος. Το να επιτρέψουμε τις μαζικές μεταναστευτικές ροές να συνεχιστούν είναι απλά ανεύθυνο» τόνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση του κινήματος, επισημαίνοντας μάλιστα πως η χώρα έχει ήδη σοβαρό πρόβλημα στέγασης με το έλλειμμα να υπολογίζεται στα 700.000 διαμερίσματα.

Το BSW θα λειτουργήσει ως κίνημα μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε θα μετεξελιχτεί σε κανονικό κόμμα με στόχο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού, αλλά ενδεχομένως και στις περιφερειακές εκλογές που θα «στηθούν» σε τρία κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, την ερχόμενη χρονιά. Είναι δε, προφανές ότι ποντάρει στη σαφή ενίσχυση των πολιτικών άκρων και στην αποδυνάμωση των συστημικών κομμάτων τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς, όπως αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στα εκλογικά αποτελέσματα, πιο πρόσφατα στις τοπικές εκλογές σε Βαυαρία και Έσση.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το ινστιτούτο Insa έδειξε ότι το 27% των Γερμανών θα ήταν δεκτικό στην πιθανότητα να ψηφίσει ένα κόμμα υπό την ηγεσία της Βάγκενκνεχτ.

«Επί χρόνια η χώρα κυβερνάται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες της πλειοψηφίας. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος, οπότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «αλλιώς σε δέκα χρόνια από σήμερα, δεν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ίδια μας τη χώρα».

Σημειωτέον πως η ίδια είναι κατά το ήμισυ ιρανικής καταγωγής, ενώ είναι παντρεμένη με τον πρώην επικεφαλής του SPD, αλλά και πρώην αρχηγό του Die Linke, Όσκαρ Λαφοντέν.

Η… αποστασία της θεωρείται καταστροφική για το μέλλον του Die Linke, σε ένα διάστημα που το κόμμα συγκέντρωνε ήδη πολύ χαμηλά ποσοστά. Θεωρείται δε, εξαιρετικά πιθανό πως σύντομα και άλλα μέλη από τους 38 βουλευτές του κόμματος θα την ακολουθήσουν στο νέο της εγχείρημα. Στην περίπτωση αυτή, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα το Die Linke να χάσει το καθεστώς που απολαμβάνει ως κοινοβουλευτική ομάδα και να υποβαθμιστεί σε απλή πολιτική ομάδα, με πολύ λιγότερα δικαιώματα και οικονομικές απολαβές.

Διαβάστε ακόμα

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία

Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα