Επιχείρηση γοητείας από Τσίπρα στο Βερολίνο

Την υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα αναζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω της νέας διαμάχης που έχει ξεσπάσει με τους δανειστές, αλλά και των κατηγοριών από πλευράς των Γερμανών ότι οι παροχές που υποσχέθηκε στους συνταξιούχους απειλούν το πρόγραμμα που διατηρεί την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν οικονομικά θέματα, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις προσπάθειες επανένωσης

της Κύπρου σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι στο Βερολίνο.

Για το θέμα των παροχών Τσίπρα προς τους συνταξιούχους, αλλά και για τα όσα είπε για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν κάθετη: «Φυσικά και θα συνομιλήσω με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και δεν σκοπεύω να παρεμβω στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», είπε αργά τη νύχτα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Pantelakis Securities, Πάρις Μαντζαβράς και Γιώργος Γρηγορίου αναφέρουν ότι «οι προσδοκίες ότι θα προκύψει κάτι σημαντικό από τη σημερινή συνάντηση είναι χαμηλές».

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους χωρίς ουσιαστική πρόοδο», προσθέτουν οι ίδιοι.

Η ελληνική αγορά

Η νέα διαμάχη εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη μετά τις κατηγορίες από πλευράς γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι η ελληνική πλευρά κάνει μονομερείς ενέργειες, αλλά και την απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ακολουθώντας μια πορεία ανάλογη με τρενάκι του τρόμου, οι ελληνικές μετοχές έχουν αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων ζημιών τους. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε χθες με πτώση 2,8% σε σχέση με το ξεκίνημα του 2016. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ριμπάουντ εν μέσω προσδοκιών ότι μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Σταθμισμένος δείκτης για τα ελληνικά ομόλογα έχει ενισχυθεί κατά 14,4% φέτος, περισσότερο από κάθε άλλον τίτλο που εξετάζει ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων του Bloomberg.

Ο γρίφος του ΔΝΤ

Πάντως, ακόμα κι αν Ελλάδα κι Ευρωπαίοι καταφέρουν να προσπεράσουν την τελευταία τους διαφωνία, θα πρέπει να τετραγωνίσουν τον κύκλο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από τη μια η Γερμανία απορρίπτει τις απαιτήσεις του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, από την άλλη όμως ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα αιτήματα του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου.

Keywords
Τυχαία Θέματα