Επτά βραβεία ψηφιακής καινοτομίας στο Ennovation 2016

Βραβεία και χορηγίες χιλιάδων ευρώ απένειμε σε επτά επιχειρηματικές ομάδες ο 9ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ennovation 2016, που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - Athens Center for Entrepreneurship and Innovation

(ACEin).

Στον φετινό διαγωνισμό πήραν μέρος 308 άτομα (111 ομάδες) από 41 ΑΕΙ/ΤΕΙ της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού ενώ οι φετινές χορηγίες προήλθαν από τις εταιρείες Eurobank, ο ΣΕΠΕ, το Κέντρο ACEin του ΟΠΑ, η PEOPLECERT, η Insurance Market, η VivaWallet, όπως και από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Πανεπιστημίου.

Η κάθε ομάδα συμμετείχε κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες σε ειδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, workshops και mentoring sessions. Μετά από δύο γύρους αξιολογήσεων, στον τελικό προκρίθηκαν 25 ομάδες (αποτελούμενες από 86 φοιτητές προερχόμενους από 18 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα) και παρουσίασαν τα επιχειρηματικά σχέδια σε 15μελή επιτροπή ειδικών και επενδυτών. Επτά (7) από τις ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά βραβεία που θα τους δώσουν το έναυσμα να προχωρήσουν περαιτέρω στην υλοποίηση της ιδέας τους.

Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω ομάδες:

1ο βραβείο – "Innovation & Entrepreneurship": Ομάδα SockSeed - Seyed Hessan Adnani Hosseini (University of Nicossia), Pooya Charmarai Tohidi (University of Nicossia)
Χορηγός: Eurobank (4.000 €)

Πρόκειται για ένα online portal που βοηθάει τους επίδοξους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν την ιδέα τους, μεταμορφώνοντάς τη σε μια ολοκληρωμένη start up ακολουθώντας συγκεκριμένα online βήματα και εργαλεία.

2ο βραβείο – "Βραβείο Research Impact": Ομάδα Control Things - Νικόλαος Φωτίου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θεόδωρος Κοτσώνης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Χορηγός: Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (3.000 €)

Η λύση της Control Things επιτρέπει σε αντικείμενα (Things) με περιορισμένες υπολογιστικές ικανότητες να αναθέσουν σε εξουσιοδοτημένες έμπιστες τρίτες οντότητες πολύπλοκους υπολογισμούς που συσχετίζονται με μηχανισμούς ασφαλείας. Έτσι γίνεται δυνατή η εφαρμογή σύγχρονων μηχανισμών αυθεντικοποίησης, ελέγχου πρόσβασης και κρυπτογραφίας στο Internet of Things.

3ο βραβείο – "Βραβείο Best Product Prototype": Ομάδα ROADER - Δημήτριος Μουδιώτης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Μουστίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Σταύρος Μάλλιαρης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Άγγελος Βασιλειάδος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Χορηγός: ΣΕΠΕ (2.000 €)

Το ROADER είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται στο κράνος ενός μοτοσυκλετιστή, είναι ανεξάρτητη από τον τηλεφωνικό εξοπλισμό του χρήστη και ανιχνεύει αυτόματα την ύπαρξη ατυχήματος. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή ενεργοποιείται και μεταδίδει, με τηλεφωνική κλήση έκτακτης ανάγκης στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαχείριση του περιστατικού, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από το χρήστη.

4ο βραβείο – "Βραβείο Social Responsible Enterprise": Ομάδα GIVMED - Αθανάσιος Βρατίμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Παναγιώτα Ψαρρού (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηλίας Καρλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Χορηγός: Insurance Market (2.000 €)

Το GIVMED είναι το δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωφελών φορέων. Μέσω της mobile εφαρμογής για Android και iOS, ο χρήστης καταχωρεί τα φάρμακά του, ενημερώνεται για τις ελλείψεις σε κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, ΜΚΟ) και τα δωρίζει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Μέσα σε έξι μήνες, έχουν δικτυωθεί 3000 κουτιά φαρμάκων αξίας € 17.500 σε 19 κοινωφελείς φορείς.

5ο βραβείο – "Βραβείο Technology Innovation": Ομάδα Cloudeplo -
Χορηγός: VivaWallet (2.000 €)

To Cloudeplo είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε data-scientists να τρέξουν εύκολα big data εφαρμογές στο cloud. Αποκρύπτει από το χρήστη τις ιδιαιτερότητες δημιουργίας ενός περίπλοκου cluster, αναλαμβάνει να βρει το οικονομικότερο datacenter, να δεσμεύσει τους υπολογιστικούς πόρους που χρειάζεται η εφαρμογή και να εγκαταστήσει στο cluster το κατάλληλο λογισμικό ώστε ο χρήστης να μπορεί να δουλέψει άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών big data στο cloud.
Παναγιώτης Βλαντής - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ματίνα Ποτίρη - Πανεπιστήμιο Πειραιά

6ο βραβείο – "Βραβείο Service Innovation": Ομάδα SeaAround - Θαλής Σπηλιάδης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αχιλλέας Βουτσινάς (University of Oxford)
Χορηγός: PEOPLECERT (2.000€)

Το SeaAround είναι μια mobile εφαρμογή που φέρνει σε επαφή καπετάνιους και ταξιδιώτες για daily transfers και tours γύρω από τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Μέσω της εφαρμογής, κάθε ιδιοκτήτης επαγγελματικού σκάφους δηλώνει τη διαθεσιμότητά του στη περιοχή που βρίσκεται και δέχεται ειδοποιήσεις από ταξιδιώτες για συγκεκριμένες διαδρομές. Η υπηρεσία στοχεύει στο να συμβάλει στην αναγέννηση των θαλάσσιων μεταφορών και στην περαιτέρω δικτύωση των νησιών και των παραλιών μας. Με τη δημιουργία μιας τέτοιας κοινότητας κάθε σημείο της ελληνικής θάλασσας γίνεται προσβάσιμο με έναν διασκεδαστικό, φθηνό και γρήγορο τρόπο.

7ο βραβείο – "Βραβείο Smart City": Ομάδα Parky App - Μαρία Ζωή Παπαϊωάννου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Θοδωρής Σωτηρίου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρήστος Χατζής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Χορηγός: Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN (1.000€)

Καθημερινά ο προσωπικός μας χώρος parking (πυλωτή, αυλή, κλπ.) παραμένει ανεκμετάλλευτος για πολλές ώρες (όταν βρισκόμαστε στην δουλειά, την εξοδό μας κλπ.), ενώ ταυτόχρονα πολλοί οδηγοί πασχίζουν να βρουν μια θέση σπαταλώντας χρόνο και χρήματα. Στην εποχή του "sharing economy" το Parky App, ως μια web πλατφόρμα και smartphone εφαρμογή, προσφέρει στον καθένα την δυνατότητα να νοικιάζει τη θέση parking του κερδίζοντας ένα extra εισόδημα και όλοι οι οδηγοί να έχουν γρηγορότερη πρόσβαση σε θέσεις parking και μεγαλύτερη ασφάλεια από παρκάρισμα στο δρόμο.

Πέρα από τα χρηματικά βραβεία, ειδικός έπαινος διάκρισης δόθηκε στην ομάδα HealthyClub για τη σύναψη συνεργασίας με την Insurance Μarket και την εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης.

Στις ομάδες δόθηκαν και άλλες παροχές όπως το βραβείο του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που περιλαμβάνει πρόκριση στη 2η φάση του διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» συνοδευόμενη από ένα tablet και συγκεκριμένα στις ομάδες GIVMED και ROADER.

Όλες οι 25 ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό θα λάβουν το πρόγραμμα Microsoft BizSpark, το οποίο παρέχει πολλαπλά οφέλη στους νέους επιχειρηματίες παρέχοντας πρόσβαση σε λογισμικά για developers αλλά και άδειες για τη δημιουργία προϊόντων.

Επίσης, το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του ΟΠΑ και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας του ΔΠΕ προσφέρουν ως βραβείο έως δύο υποτροφίες απαλλαγής του 50% των διδάκτρων σε finalist του διαγωνισμού που θα υποβάλλουν αίτηση φοίτησης σε επόμενο ακαδ. Έτος.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και απένειμαν τα αντίστοιχα βραβεία ο Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ, ο Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), o Σωτήρης Συρμακέζης, General Manager, Group Chief Digital & Technology Officer Eurobank, ο Ιωάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, ο Βασίλης Τραπεζάνογλου, Σύμβουλος Διοίκησης της VivaWallet, η Ελένη Νικολαΐδου, New Business Opportunities Development Manager της PEOPLECERT, ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος, CEO της Insurance Market, ο Σπύρος Αρσένης, Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Καθηγητής Θεόδωρος Αποστολόπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος του ACEin και ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του ΟΠΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ACEin.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επιπλέον το πρόγραμμα Ennovation Startup Teams Adoption Program, το οποίο ξεκινά πρώτη χρονιά φέτος με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις πιο ώριμες ομάδες να «υιοθετηθούν» από εταιρίες ή δυνητικούς επενδυτές/ συνεργάτες με στόχο να προχωρήσουν πολύ πιο συστηματικά στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μια από τις δράσεις που έχει ξεχωρίσει στην προσπάθεια σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα και είναι η δράση της Ανοικτής Καινοτομίας-Open Innovation IDEA (Innovation Design and Entrepreneurial Action).

Πιο συγκεκριμένα, o Κώστας Γκόγκος, Project Leader του Innovation Lab του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» παρουσίασε το πρόγραμμα «The Digital Gate» an IDEA in the Airport Environment, ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος, CEO της Insurance Market το πρόγραμμα IDEA in Health και ο Bασίλης Τραπεζάνογλου, Σύμβουλος Διοίκησης της VivaWallet το πρόγραμμα Viva Nest - IDEA in Fintech. Η εκδήλωση φιλοξένησε νέους επιχειρηματίες που διακρίθηκαν μέσα από αυτά τα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας και μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Ειδικότερα συμμετείχαν ο Πάνος Μήτσιος από Tactical, ο Γιάννης Νικολόπουλος από Clio Muse, ο Σωτήριος Μεταξάς από NableΑΜΕΑ, ο Στράτος Θεοδώρου από Weather Ex Machina και ο Κωνσταντίνος Κολιούσης από HealthyClub.

Ο φετινός διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από το ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος) και την Endeavor Greece. Τη διοργάνωση του διαγωνισμού συντόνισαν από κοινού το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (School of Science and Technology), το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (Business School), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΙ Αθήνας.

Οι δύο επιστημονικοί υπεύθυνοι του διαγωνισμού Ennovation Καθ. Γ. Δουκίδης και Αν. Καθ. Κ. Πραματάρη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσαν την έναρξη του 10ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Ennovation 2017. Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό: http://www.ennovation.eu, acein.aueb.gr.

Keywords
επτα, αθηνα, athens, innovation, ελλαδα, κυπρος, eurobank, σεπε, peoplecert, insurance, market, online, impact, λύση, θεσσαλονικη, ηλεκτρονική, mobile, android, ios, φαρμακεια, μκο, big, data, cloud, smart, city, web, extra, business, τραπεζες, tablet, microsoft, group, ceo, δραση, idea, design, project, βενιζελος, health, viva, tactical, νικολοπουλος, muse, weather, σεκεε, school, science, κρητη, τει, http, eurobank alpha, alpha eurobank, στρατος, σταυρος δημας, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, χαροκοπειο, ελενη, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, ηλεκτρονική, αιτηση, αχιλλεας, γηροκομεια, δουλεια, εργαλεια, ιονιο πανεπιστημιο, ιονιο, κυπρου, νησια, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, τει αθηνας, ceo, eurobank, idea, ios, microsoft, muse, smart, weather, αναγεννηση, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, τει, βρισκεται, γινεται, δευτερο, διευθυνση, δυνατοτητα, δοθει, δικτυο, δοθηκε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εξι, εποχη, ετος, εναυσμα, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, υπηρεσια, θαλης, θοδωρης, καποδιστριακο, λύση, μηνες, μαρια, μυλωνας, ομαδα, οκτω, οφελος, πανεπιστημιο αιγαιου, πανεπιστημιο αθηνων, πανεπιστημιο κυπρου, πανεπιστημιο ιωαννινων, πανεπιστημιο πατρων, περιβαλλον, προγραμματα, πρυτανης, σεκεε, σεμιναρια, συγκεκριμενα, σχεδια, σωτηριου, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, χατζης, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, athens, group, ασφαλεια, αυλη, health, βηματα, mobile, business, big, cloud, http, data, design, εφαρμογη, extra, εθνικο, web, innovation, project, κληση, κωστας, market, insurance, οδηγοι, ομαδες, peoplecert, πληροφοριες, science, σπυρος, σωτηρης, tablet, tactical, online, θεσεις, viva
Τυχαία Θέματα