Εντυπωσιακό γύρισμα στην Αθήνα σε εβδομάδα αργιών

του Δημήτρη Παφίλα

Eκπληκτική δυναμική επέδειξε σήμερα η Αθήνα καθώς γύρισε σε κέρδη ύστερα από απώλειες πάνω από 1,2%.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ασταμάτητο, παρά το γεγονός ότι, οι εκλογές μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο μαζί με υποσχέσεις παροχών.

Με άλλα λόγια οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν την πολιτική αλλαγή οδηγώντας την αγορά σε νέα

υψηλά. Ενδεικτικό της «δίψας» των επενδυτών για ελληνικά assets είναι ότι διανύουμε εβδομάδα των καθολικών και οι αγορές θα είναι κλειστές την ερχόμενη Παρασκευή και Δευτέρα.

Οι ξένοι επενδυτές αποδοκίμασαν τις παροχές που εξήγγειλε χθες ο Τσίπρας με πτώση, αλλά στην συνέχεια επανέφεραν την αγορά στα κέρδη με αγορές που συνοδεύθηκαν από τζίρο.

Χάρη στη Eurobank και 3-4 μετοχές του FTSE η αγορά επανήλθε στα κέρδη αφού πρώτα διόρθωσε δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 775,78 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,29%.

Για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση η αγορά έκλεισε θετικά ξεπερνώντας για δεύτερη φορά τις 770 μονάδες.

Άνοδος 1,29% για την μετοχή της Eurobank στα 0,7445 ευρώ. Κέρδη 3,63% για την Μπέλα στα 15,69 ευρώ. Άνοδος 2,09% για την ΔΕΗ στα 1,807 ευρώ. Κέρδη 2,56% για τον Φουρλή στα 5,60 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 71,7 εκατ. ευρώ.

Ράλι στα ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,27% σήμερα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005, πλησιάζοντας το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 3,203%. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μειώνονται επί 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαδικασία, το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Ο Δείκτης MSCI «περιμένει» τη Eurobank

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με την Euroxx, η ένταξη της μετοχής στον Δείκτη MSCI, ύστερα από τη λήξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Grivalia.

H JP Morgan υπολογίζει τις εισροές σε 140 εκατ. δολάρια, έναντι 128 εκατ. δολαρίων που εκτιμούσε η Wood.

Η χρηματιστηριακή WOOD ανακοίνωσε ότι ο MSCI θα προσθέσει τη μετοχή της Eurobank στον Δείκτη ΜSCI Ελλάδας στο κλείσιμο της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης της μετοχής της Grivalia, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Όπως ανέφερε η WOOD, «Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τους κανόνες του ΜSCI, αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα προστεθεί στον Δείκτη MSCI Greece με ένα ποσοστό ελεύθερης διασποράς 70%. H ημερομηνία ένταξης της μετοχής της Eurobank έχει οριστεί από τον MSCI στο κλείσιμο της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης της Grivalia, η οποία είναι άγνωστη μέχρι σήμερα. Όταν η μετοχή ενταχθεί στον Δείκτη αναμένουμε παθητικές εισροές 128 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wood, η βαρύτητα συμμετοχής της Eurobank στον Δείκτη αναδυόμενων αγορών θα φθάσει το 0,04% και 14% στον δείκτη MSCI Greece».

Keywords
Τυχαία Θέματα