Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,11% και να βρίσκεται στις 909,19 μονάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να κινούνται επιφυλακτικά και να αποφεύγουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην αγορά, αγορά η οποία σήμερα πιέζεται από την πτώση της μετοχής της Μυτιληναίος, η οποία διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3780 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και από τις πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές οι οποίες υποχωρούν από τα υψηλά τους στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο

κλάδος, όμως, από αρχή του χρόνου να έχει υπεραποδώσει θετικά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Αυτό που έχει προβληματίσει την αγορά είναι εάν το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ή όχι τα πρώτα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Και αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε τι είναι αυτό που έχει εγκλωβίσει το Χρηματιστήριο σε ένα εύρος μεταξύ 850 και 920 μονάδων τους τελευταίους μήνες.

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι επενδυτές περιμένουν να δούνε πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα σταθερότητας Ελληνικής κυβέρνησης το 2021 το οποίο στοχεύει σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όμως έχει ορισμένους κινδύνους.

Ένας από τους κινδύνους είναι ότι οι πιέσεις για δαπάνες σε ορισμένους τομείς είναι πιθανό να είναι αρκετά ισχυρές και μετά την πανδημία. Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι η αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων και το tapering της ΕΚΤ, δηλαδή η απόσυρση σιγά σιγά της στήριξης του προγράμματος PEPP.

Εάν όντως αυτοί οι δύο είναι οι κίνδυνοι που αναστέλλουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στο Χρηματιστήριο, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έχει γυρίσει και αυτός αρνητικός κατά 0,07%, στις 2.199,60 μονάδες, η Βιοχάλκο με 1,12% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Λάμδα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Jumbo.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 1,56% και η Μυτιληναίος με 1,03% και ακολουθούν ήπια πτωτικά τα Ελληνιλά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Eurobank με τα ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή να είναι αμετάβλητες. Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχή της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη σε περίπτωση που αυτός επιμείνει πλαγιοανοδικά, οι πρώτες αντιστάσεις να είναι στις 913 και 950 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 902 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895, 880 και 852 (ημερήσιο «stop long») – 850 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι πλησιέστερες στηρίξεις στις 2185 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2046 μονάδες (ημερήσιο «stop long»).

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επαναφορά με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 – 2240 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2216 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΤΗΕXCSD: Ενδυναμώνει τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες της μέσω συνεργασίας με τη SIX

MLS: Νέες διαβεβαιώσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εξεύρεση λύσης

Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα