Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης τον Ιούνιο

Ανάκαμψη σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο λαμβάνοντας ώθηση από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ωστόσο η ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, όπως προκύπτει από την έρευνα των δεικτών PMI της Markit.

Η είδηση για ταχύτερη επέκταση σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται ότι θα καλωσοριστούν από τους χαράκτες πολιτικής της ΕΚΤ, μετά το σήμα που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα για λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων ως τα τέλη του έτους και για αύξηση των επιτοκίων το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI για τον μεταποιητικό κλάδο και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούνιο από 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Η πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγο για 53,9 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούνιο στις 55,0 μονάδες από 53,8 τον Μάιο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών στις 55,0 μονάδες τον Ιούνιο από 55,5 τον προηγούμενο μήνα.

Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε σε υψηλό τετραμήνου στις 53,8 μονάδες από 53,2. Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη έδειξαν ότι αυξήθηκε στο 1,9% τον Μάιο, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, «ένας βελτιωμένος τομέας υπηρεσιών βοήθησε να αντισταθμιστεί η πτώση στον μεταποιητικό τομέα τον Ιούνιο, ενισχύοντας την ανάπτυξη στην ευρωζώνη από το χαμηλό 18 μηνών που ήταν τον προηγούμενο μήνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα