Ένας πρωτοπόρος, περνά το δανεισμό Schuldschein στη νέα, ψηφιακή εποχή

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν δημιουργήσει μια νέα αγορά χρέους. Ο Andreas Petrie είναι ένας από αυτούς. Και περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την επιτυχημένη συμφωνία του, ξανά οδηγεί τα πράγματα σε μια ακόμα αλλαγή.

Ο Petrie θέλει να διαφυλάξει τη μεγαλύτερη αγορά ιδιωτικού χρέους στην Ευρώπη από ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαξ, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους σε ψηφιακές πλατφόρμες, μέσα

σε ένα διάστημα πέντε ετών. Η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί επίσης βασικό κομμάτι των προσπαθειών για την επέκταση του δανεισμού Schuldschein, όπως ονομάζεται, πέρα από την καρδιά της Γερμανίας, και στις παγκόσμιες αγορές.

"Τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι τεράστια", λέει από το γραφείο του στη Φρανκφούρτη ο Petrie, ο επικεφαλής των κύριων αγορών στο Landesbank Hessen-Thueringen, γνωστότερο ως Helaba. «Ο κόσμος συνεχώς κινείται προς μια ψηφιακή εποχή και πρέπει να είμαστε δημιουργικοί».

Η αρχική σκέψη του Petrie το 1996 ήταν να εισαγάγει τους δανειολήπτες των εταιρειών στο Schuldschein, ένα υβριδικό ομολογιακό δάνειο που στη συνέχεια χρησιμοποιείται κυρίως από ευρωπαϊκά κρατικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι γερμανικές τράπεζες με επικεφαλής την Helaba, η Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW) και η Bayerische Landesbank έχουν αναπτύξει την ιδέα σε μια αγορά που έφτασε στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, πριν επιβραδυνθεί φέτος. Οι επενδυτές έχουν συγκεντρωθεί σε ένα προϊόν που προσφέρει συγκριτικά υψηλές αποδόσεις αντί για τις εκδόσεις αξιογράφων γενικής επένδυσης. Οι δανειολήπτες εκτιμούν μια σειρά από χαρακτηριστικά: Στο Schuldschein δεν χρειάζονται αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, οι λεπτομέρειες των συναλλαγών μπορούν να παραμείνουν ιδιωτικές, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την Οδηγία Χρηματοδοτικών Εργαλείων II ενώ η γραφειοκρατία είναι μικρή, ακόμα και αν πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα