Ξεπέρασε τα 79 δολάρια το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες για ελλείψεις στην προμήθεια πετρελαίου ώθησαν τις τιμές πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που εκατοντάδες Νορβηγοί εργάτες στον κλάδο του πετρελαίου ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία εντός της ημέρας.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,42% στα 79,18 δολ/βαρέλι μετά από άνοδο 1,2% χθες Δευτέρα.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,56%

στα 74,26 δολάρια/βαρέλι.

Οι εργάτες στα νορβηγικά ορυχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία αφού προηγουμένως απέρριψαν πρόταση για συμφωνία επί των μισθών και η εξέλιξη αυτή αναμένεται πως θα επηρεάσει την παραγωγή σε τουλάχιστον ένα κοίτασμα, το Knarr της Shell.

Ολα αυτά την ώρα που ήδη υπάρχουν διακοπές στην παραγωγή άλλων πετρελαιοπαραγωγών λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν (τον 5ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο) και να τις εκμηδενίσουν μέχρι τον Νοέμβριο, κάτι που θα υποχρεώσει άλλους μεγάλους παραγωγούς να αντλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η Σαουδική Αραβία, τα μέλη του ΟΠΕΚ και σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μειωθεί η άνοδος των τιμών και να αντισταθμιστεί η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σε χώρες όπως η Λιβύη.

Η αγορά ανησυχούσε ότι εάν οι Σαουδάραβες αντιστάθμιζαν τις ζημιές από το Ιράν, αυτό θα εξαντλούσε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα άφηνε τις αγορές πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ή απροσδόκητες μειώσεις της παραγωγής.

«Είναι πιθανό ότι οι ανησυχίες θα συγκρατήσουν τις τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ισχυρή], αναφέρει ο Victor Shum, αντιπρόεδρος του τομέα ενέργειας της IHS markets στη Σιγκαπούρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα