Ένα fund, δύο τράπεζες και τρεις επενδύσεις

του Κώστα Τσαούση

Δύο ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν από κοινού σε ένα από τα καινούργιας σοδειάς funds που έρχονται να στηρίξουν έμπρακτα την πορεία προς την ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank συμμετέχουν ως ιδιώτες

επενδυτές στην δεξαμενή των κεφαλαίων που διαθέτει πλέον το Uni.fund και το οποίο έκανε πρεμιέρα στην αγορά με τις πρώτες επενδύσεις του. Τρεις από αυτές έγιναν γνωστές – εκείνες των εταιρειών PLiN Nanotechnology, TEKMON και CollegeLink, ενώ πολύ γρήγορα θα γίνουν γνωστές και οι υπόλοιπες.

Ως γνωστόν στυλοβάτης όλων των νέων funds είναι το Equifund φτιαγμένο με κοινοτικά κεφάλαια και με την υψηλή εποπτεία του European Investment Fund και με την ελληνική κυβέρνηση (και δικαίως) σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή.

Από τις πρώτες επενδύσεις του fund η PLiN Nanotechnology έρχεται από την Θεσσαλονίκη και είναι ένας τεχνοβλαστός (spin-off) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η εταιρεία που είναι ήδη ενταγμένη στην οικογένεια των εταιρειών του NBG Business Seeds "εξειδικεύεται στην παραγωγή νανοσωματιδίων αργύρου είτε υπό την μορφή πρώτων υλών προς ενσωμάτωση σε τελικά προϊόντα συνεργαζόμενων εταιριών είτε ως δραστική ουσία καταναλωτικών προϊόντων που διανέμει η ίδια με την εμπορική ονομασία "NanoSanitasTM", όπως μας την συστήνει το site της Εθνικής Τράπεζας. Στην ίδια ενότητα του site διαβάζουμε επίσης τα εξής: "Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, αναπτύσσει διάφορα άλλα νανοϋλικά (μονοσθενές και δισθενές οξείδιο του χαλκού, υδροξύλιο του χαλκού, οξείδιο του ψευδαργύρου κ.ά.), καθώς και μια σειρά υβριδικών και ειδικά επικαλυμμένων νανοσωματιδίων (νανοσωματίδια χαλκού με επίστρωση αργύρου καθώς και διάφορα μεταλλικά νανοσωματίδια ή οξείδια αυτών με οργανικές επικαλύψεις)".

Μια δεύτερη εταιρεία, είναι η TEKMON GEOMATICS, παλιά γνώριμη του προγράμματος egg της Eurobank με την οποία έχει αναπτύξει και διατηρεί μια πολύμορφη σχέση. Σύμφωνα με τις συστάσεις της στο site του egg η TEKMON "εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για την μαζική ειδοποίηση και διαχείριση ομάδων προσωπικού σε κίνηση με το προϊόν της Tactical". Πάντα συμφωνα με το site του egg "το Tactical είναι ένα σύστημα Λογισμικού SaaS (Software as a Service) σχεδιασμένο για την ψηφιοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών σε επίπεδο καθημερινών λειτουργιών (Operations) και εκτάκτων επικοινωνιών (Mass Notification). Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με εργαζομένους εκτός γραφείου και εν κινήσει, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά. Η λύση ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το προσωπικό συνεργάζεται καθημερινά, ενημερώνεται και χειρίζεται τυχόν περιστατικά. Το πελατολόγιο της Tekmon περιλαμβάνει οργανισμούς όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΑΒ Βασιλόπουλος και η Viohalco".

Κλείνοντας, δύο λόγια για την τρίτη επένδυση του Uni.fund την CollegeLink. Το τι η βασική υποηρεσία που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της μας το «λέει» η ίδια η εταιρεία στο site της. "Το CollegeLink είναι εδώ για να σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και να πετύχει την ομαλή σου μετάβαση στην αγορά εργασίας. Φτιάξε το προφίλ σου και ανακάλυψε τις εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας που ταιριάζουν στην προσωπικότητα, τις ικανότητες και τους στόχους σου! Τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς; Σε νιώθουμε και νοιαζόμαστε για σένα! Αναγνωρίζουμε πως ο καθένας κρύβει τον δικό του star μέσα του και επικεντρωνόμαστε στο να ταιριάξουμε αυτό το στοιχείο με την θέση που θα το αναδείξει".

Η χρήση της πλατφόρμας από τους ενδιαφερόμενους είναι δωρεάν, το προφίλ τους πρέπει να είναι συμπληρωμένο στα αγγλικά και οι θέσεις που προσφέρονται ξεκινούν από προγράμματα πρακτικής άσκησης έως και mid-level θέσεις – θέσεις όπως Marketing, Business Development, Tech, HR, Developers, Πωλήσεις κλπ. "Το δίκτυό μας αποτελείται από ποιοτικούς συνεργάτες, ξεκινώντας από αξιόλογες startup επιχειρήσεις και φτάνοντας σε καταξιωμένες πολυεθνικές που ψάχνουν για φρέσκα ταλέντα σαν εσένα", διαβάζουμε μια απάντηση στην σχετική ενότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα