Ελληνικές τράπεζες vs Ιταλικές τράπεζες



Του Δημήτρη Παφίλα

Προβληματίζει η πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί τα επιτυχημένα stress tests τα οποία δεν οδήγησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Συγκεκριμένα αν ληφθούν υπόψιν δυο παράμετροι η απόσταση που χωρίζει λ.χ τις ελληνικές τράπεζες από τις ιταλικές από πλευράς κεφαλαιοποίησης και δείκτη τιμή προς λογιστική αξία ( P/BV).

Η απόσταση είναι τεράστια από πλευράς κεφαλαιοποίησης – καθώς έχει χαθεί σημαντικό

ενεργητικό τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές τράπεζες – ωστόσο από πλευράς δείκτη προς λογιστική αξία οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να κλείσουν το μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών ή ιταλικών τραπεζών.

Οι μεγάλες Ιταλικές τράπεζες διαθέτουν ένα δείκτη o οποίος κινείται απο 0,57 έως και 0,804 φορές την λογιστική αξία. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα δείκτη ο οποίος κινείται απο 0,16 έως 0,40.

Η σύγκριση, όμως, με τις ιταλικές τράπεζες είναι πιο καταλυτική όταν συγκρίνουμε τις κεφαλαιοποιήσεις. Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ (8,37 δισ. ευρώ), όταν δυο από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa διαθέτουν συνολική κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 75,7 δισ. ευρώ με 43 δισ. και 32,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η κεφαλαιοποίηση κάτω απο τα 10 δισ. ευρώ κάτω δηλαδή από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θεωρείται χαμηλή τόσο από Αμερικανούς επενδυτές όσο και από Ευρωπαίους. Μ΄άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο διαθέτουν ακόμη καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων (Capital Controls).

Οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν κατά τι τις καταθέσεις, αλλά δεν μπορούν ακόμη να προχωρήσουν σε σημαντική πιστωτική επέκταση. Αντίστοιχα, οι ιταλικές τράπεζες αντιμετώπισαν πρόβλημα φυγής καταθέσεων έως 40 δισ. ευρώ σε σημείο που συζητήθηκε ακόμη και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές και γι αυτό πολλοί επενδυτές επιλέγουν να παίξουν την ελληνική ανάκαμψη μέσω των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα