ΔΟΕ: «Μάλλον απίθανες» από εδώ και πέρα οι μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρεί ότι το πρόσφατο ράλι στο πετρέλαιο θα αρχίσει να ξεφουσκώνει, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες τιμές θα πλήξουν τη ζήτηση και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Οι τιμές είναι μάλλον απίθανο να αυξηθούν τόσο έντονα όσο στα μέσα του 2017 κι έτσι οι πιέσεις στη ζήτηση θα μειωθούν», αναφέρει ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στην τελευταία μηνιαία του έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα Τετάρτη.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν δημιουργήσει ερωτήματα

για την ισχύ της ζήτησης, ωστόσο ο ΔΟΕ άφησε σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψή του για τη ζήτηση του πετρελαίου το 2019 , ήτοι στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι στις προοπτικές της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας για υψηλότερες τιμές, πτώση της οικονομικής εμπιστοσύνης, προστατευτισμό στο εμπόριο και πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου.

Σε όρους προσφοράς, ο ΔΟΕ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή από μη μέλη του ΟΠΕΚ το 2018 στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ είπε ότι το 2019 θα είναι στα 1,7 εκκατ. Βαρέλια. Η μεγαλύτερη αύξηση θα έρθει από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιουνίου χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και παραγωγοί που δεν είναι μέλη του συναντώνται στη Βιέννη για να συζητήσουν τα ζητήματα προσφοράς πετρελαίου.
Σαουδική Αραβία και Ρωσία φέρονται έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ άλλοι , όπως Ιράκ και Ιράν εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα