Νέα «βουτιά» του ΙΒΕΧ - Φόβοι για τις τράπεζες λόγω κρίσης στην Καταλονία

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές παρά το νέο χθεσινό ρεκόρ στους δείκτες της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 με πτώση 0,190 λίγο νωρίτερα.

Ο FTSE100 με οριακή άνοδο 0,03%, ο CAC με πτώση 0,20%, ο FTSE MIB με απώλειες 1,17%, ενώ ο γερμανικός DAX επανήλθε με άνοδο 0,12% μετά τη χθεσινή αργία, λαμβάνοντας ώθηση από τις ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων.

Νέο sell off σημειώνεται σήμερα στη

χρηματαγορά της Ισπανίας, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές λόγω της καταλανικής κρίσης.
Ο IBEX σημείωνε λίγο πριν απώλειες 2,43%, ενώ η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές εξηγείται από το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας.

Η Banco Sabadell με έδρα την Καταλονία σημείωνε απώλειες 2%, ενώ λίγο μικρότερες απώλειες σημειώνουν η Bankia, Bankinter, Santander και BBVA.
Συνεπεία τούτου ο τραπεζικός δείκτης της Ευρωζώνης SX7E σημείωνε απώλειες 1,2%, και βρίσκεται κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων με όλες τις μετοχές στο κόκκινο.
Οι μετοχές ενέργειας στον .SXEP, με πτώση 0,4%, λόγω και της πτώσης του πετρελαίου .

Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής είναι ζήτημα ημερών και συγκεκριμένα θα γίνει στα τέλη αυτής ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο βασιλιάς Φίλιππος, σε μία σπάνια τηλεοπτική ομιλία, δήλωσε πως το ισπανικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία και εξαπέλυσε κατηγορώ εναντίον των καταλανικών Αρχών, λέγοντας ότι επέλεξαν να ενεργήσουν με πλήρη ανευθυνότητα "εκτός νόμου" και δημοκρατικής νομιμότητας, η οποία, από μόνη της,αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κρίσης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας έσπευσε πάντως να καθησυχάσει λωστε να αποτραπεί ένα πιθανό bank run. Συγκεκριμένα, ο De Guindos δήλωσε σήμερα ότι οι πελάτες των καταλανικών τραπεζών και επιχειρήσεων δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

«Οι καταλανικές τράπεζες είναι ισπανικές τράπεζες και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές και οι πελάτες τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», δήλωσε ο Luis de Guindos στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ισπανικό οικονομικό site El Confidencial, ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ έχει έλθει σε επαφή με τις ισπανικές τράπεζες για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει σε αυτές η κατάσταση στην Καταλονία.

Ο Guindos, επίσης, δήλωσε ότι τα σχόλια του βασιλιά Φιλίππου ήταν «σωστά και πολύ σαφή».

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο σύμφωνα και με την αρχική εκτίμηση, από 55,7 τον προηγούμενο. Ο PMI υπηρεσιών Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στο 55,8 τον Σεπτέμβριο, έναντι προσωρινής εκτίμησης για 55,6.

Στα επιχειρηματικά νέα, ο κατασκευαστής ελαστικών Pirelli αναμένεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται στον ιταλικό γενικό δείκτη, ενώ αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον μήνα Αύγουστο.

Η βρετανική Tesco ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις της στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 2,1% το β' τρίμηνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% στα 28,3 δισ. στερλίνες κατά το α' εξάμηνο του έτους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού για φέτος και το 2018, ωστόσο πρόσθεσε ότι γενικά το θετικό outlook σκιάστηκε από ρίσκα όπως ο αυξανόμενος προστατευτισμός στο εμπόριο και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα