Εκτεταμένες καταστροφές στη Σαμοθράκη

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε τη Σαμοθράκη, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες.

Μιλώντας στο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο κ. Δέδες ανέφερε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σε σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες. «Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ,

έτσι ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ζημιές στο νησί είναι εκτεταμένες, ενώ καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης. «Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» επισήμανε. Πρόσθεσε πάντως πως «υπάρχει πρόσβαση» των αρμόδιων κλιμακίων, αλλά με μεγάλες παρακάμψεις.

Ο κ. Δέδες υπογράμμισε πως βούληση όλων των φορέων είναι με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια, σύμφωνα με τον γ.γ. Υποδομών τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» διαβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που μετέβησαν στο νησί, θέτουν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφονται στα κτήρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά ο εξοπλισμός και τα αρχεία, με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα