ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γιατί ΕΚΤ-ΔΝΤ ζητούν «αίμα» από τους δανειολήπτες – Η κυβέρνηση όμηρος του «συστήματος»

Όμηρος του συστήματος εμφανίζεται για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέους ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν «αίμα» από τους δανειολήπτες, με την κυβέρνηση ανήμπορη να αντιδράσει και να φρενάρει τις διαφαινόμενες εξελίξεις.
Ήδη η ΕΚΤ

προσανατολίζεται στην επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τα πράγματα, υπό την πίεση του ΔΝΤ για νέα AQRs.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ενδεχόμενη επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, η ΕΚΤ ίσως διενεργήσει νωρίτερα το 2018τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να έχει οριστικοποιήσει τα δεδομένα πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό, σύμφωνα με την πηγή, σημαίνει ότι το stress test στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από τον Αύγουστο του 2018, για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν η άσκηση αντοχής αναδείξει κεφαλαιακά ελλείμματα.

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το πιο πιεστικό ζήτημα. Στο τέλος του α’ εξαμήνου τα NPLs βρίσκονταν στα 72,8 δισ. ευρώ, όντας υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρχές ελέγχου για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 72,4 δισ. ευρώ. Τα NPLs αντιστοιχούν στο 50,6% των συνολικών δανείων, έναντι στόχου για μείωση στο 50%.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Μέχρι το τέλος του 2017, πρέπει να περάσουν με επιτυχία τον έλεγχο που ήδη διενεργείται στα κόκκινα δάνεια (TAR).

Τον Ιανουάριο πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις για όλα τα υφιστάμενα δανειακά χαρτοφυλάκια (IFRS 9, καθώς και να εφαρμόσουν ένα αυστηρότερο μοντέλο για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού (TRIM).

Keywords
Τυχαία Θέματα