«Έκρηξη» εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη

Οι αγοραστές συρρέουν στην Ευρώπη.

Η αξία των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από ομίλους που έχουν την έδρα τους εκτός Γηραιάς Ηπείρου έφθασε στα 380 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον 26 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πρόκειται για αύξηση 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τη στερλίνα (σε σύγκριση με το δολάριο), ενώ ανάλογη πτώση εμφανίζει και

το ευρώ, γεγονός που καθιστά περισσότερο «φθηνές» τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν, πλέον, περισσότερη πείρα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ευνοϊκές, ενώ υπάρχει και ένα καλό περιβάλλον από πλευράς αρχών ανταγωνισμού, προσελκύουν τους ξένους αγοραστές», υποστηρίζει ο Graeme Sloan, αντιπρόεδρος της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων της νομικής εταιρείας Morrison & Foerster LLP.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χημικό κλάδο -κλασσικά παραδείγματα η ελβετική Syngenta και η γερμανική Linde- αποτελούν τους πλέον ελκυστικούς στόχους, με την αξία των εξαγορών να φθάνει στα 94 δισ. δολάρια.

Ο δεύτερος πιο ελκυστικός κλάδος είναι αυτός υψηλής τεχνολογίας. Παραδείγματα η εξαγορά της ολλανδικής NXP Semiconductors από την Qualcomm και της ARM Holdings από την SoftBank Group.

Οι Ασιάτες παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ευρωπαϊκών εταιρειών, έχοντας δαπανήσει 160 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα