Εκλογές στην Τσεχία: Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Μπάμπις

Σπουδαία νίκη στις βουλευτικές εκλογές, με προβάδισμα 20 μονάδων για τον Τσέχο μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις και το κόμμα του, ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών). Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 94,4% των εκλογικών τμημάτων, εξασφαλίζει ποσοστό 30,04% των ψήφων. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται κατά τα φαινόμενα το ακροδεξιό SPD με ποσοστό άνω του 10%.

Ποσοστό μόλις 7,4%, αποσπούν οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του Πρωθυπουργού Μποχουσλαβ Σόμποτκα.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τότε που η χώρα διασπάστηκε ειρηνικά με τη Σλοβακία το 1993.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα--της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς--υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το ANO και άλλα κόμματα διαμαρτυρίας εκμεταλλεύτηκαν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, υποσχόμενοι να εξαλείψουν τη διαφθορά, να καταπολεμήσουν την βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ και να αντισταθούν στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να επιβάλουν ποσοστώσεις για πρόσληψη προσφύγων. Ο ίδιος ο Μπάμπις έχει υποσχεθεί να φέρει πιο κοντά τους επιχειρηματίες με την κυβέρνηση.

Θυμίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάμπις διατήρησε τη δημοτικότητά του παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπισε περί σύγκρουσης συμφερόντων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις του.

Το ΑΝΟ πιθανόν να απευθυνθεί πρώτα στους Σοσιαλδημοκράτες για έναν συνασπισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του, Γιάροσλαβ Φάλτυνεκ, στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών δήλωσε ότι το κόμμα του μάλλον θα κινηθεί προς την αντιπολίτευση.

Ο Μπάμπις είναι πιθανόν να στραφεί και στους κεντροδεξιούς δημοκράτες γα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα