Ραχόι: Ενεργοποιούμε το άρθρο 155 - Η Καταλονία πάει σε πρόωρες εκλογές

Την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία το συντομότερο δυνατό, εντός 6 μήνων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 μετά τις ανακοινώσεις του ηγέτη της Καταλονίας περί ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Όπως δήλωσε ο Ραχόι, η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική

επαρχία.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον Ραχόι, στόχος με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 είναι η αποκατάσταση της τάξης, η διασφάλιση της ουδετερότητας των περιφερειακών θεσμών και η εξασφάλιση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της οικονομικής δραστηριότητας.

Λογικά, η Μαδρίτη αναμένεται να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d'Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos, ενώ, όπως ανέφερε κατά τις δηλώσεις του, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της απόφασης από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα