Είδες η Pollfish;

Διάβαζα την ανάρτηση του Γιάννη Παπαδάκη - founder & CEO της Pollfish- στο προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin για τον επιτυχημένο νέο κύκλο χρηματοδότησης της startup που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μου ήρθε στο μυαλό μια κουβέντα που άκουσα το περασμένο Σάββατο από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Πλάτωνα Μαρλαφέκα (αναψυκτικά Λούξ, Αχαϊα) σε ένα εργαστήριο ανάδειξης και στήριξης νέων επιχειρηματικών ιδεών στη Πάτρα.

Ο Γιάννης Παπαδάκης και η πολυβραβευμένη παρέα του που έχουν περάσει από καιρό τον Ατλαντικό και διαπρέπουν στο διεθνές στερέωμα των online ερευνών αγοράς κινητοποιώντας μεταξύ άλλων τους πραγματικούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας κατάφεραν να «σηκώσουν» από την αγορά φρέσκο, ζεστό χρήμα. Κάπου στα 6,3 εκατομμύρια δολάρια από έναν και μόνο παίκτη – το venture capital της EBRD. Μετά και αυτήν την κεφαλαιακή τροφοδοσία το ποσό που έχουν «σηκώσει» από την αγορά τα τελευταία χρόνια – από το 2015- ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά, ας μην μένουμε στα νούμερα. Εκείνα ποτέ δεν λένε (όλη) την αλήθεια. Και εγώ τα «μετρώ» αλλά πηγαίνω πίσω στο χρόνο και συνυπολογίζω βοήθειες μικρές και μεγάλες όταν σχεδόν κανείς δεν γνώριζε την παρέα των νεαρών που βρήκε φιλόξενη στέγη στο μικρό αλλά δυναμικό «εντατικό φροντιστήριο» επιχειρηματικότητας του IQbility. Μετά ήρθε η βράβευση της ομάδας από το διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και ακολούθησαν οι επενδύσεις του PJ Tech Catalyst (Ομιλος Πειραιώς) και του Odyssey Venture Partners.

Η δουλειά και η επιμονή στο καινοτομικό μοντέλο μιας on line έρευνας αγοράς στο νέο ψηφιακό περιβάλλον έφερε το πέρασμα πάνω από τον Ατλαντικό και την δικαίωση της μέχρι τώρα επιχειρηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε από τα χαμηλά.

Από τα χαμηλά, λοιπόν, και αυτό είναι προς τιμή τους. Γιατί εκεί στα χαμηλά, στα πρώτα βήματα παίζεται το παιχνίδι… Και σε αυτό το επίπεδο βοηθάει η ύπαρξη υποδομών και δικτύων που μπορούν να αναδείξουν και να στηρίξουν νέες ιδέες νεανικών επιχειρηματικών σχημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση του πρόεδρου του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα – από την οικογενειακή επιχείρηση αναψυκτικών Λούξ. Ο τελευταίος απευθυνόμενος το πρωί του περασμένου Σαββάτου σε ένα νεανικό κατά βάση ακροατήριο -στο εργαστήριο "Match & Develop a Startup” που διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds και φορείς της Πάτρας όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Patras IQ, το Mindspace, το Orange Grove Patras και το Pos4Work- έκανε γνωστό ότι προχωρά το σχέδιο για την δημιουργία ενός fund που θα χρηματοδοτηθεί από επιχειρηματίες της περιοχής της Πάτρας και θα λειτουργήσει ως ένας τοπικός αναπτυξιακός επενδυτικός βραχίονας και για τις ιδέες και προτάσεις που έρχονται από τον χώρο της νεανικής επιχειρηματικής δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα