Όλα τα βλέμματα στο πολυαναμενόμενο τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν (Δείτε LIVE)

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έφτασε στο Ελσίνκι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σε λίγο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόκειται για την πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά την εκλογή Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Πάντως, τόσο ο Τραμπ όσο και η πλευρά του Κρεμλίνου φρόντισαν να καλλιεργήσουν κλίμα χαμηλών προσδοκιών ενόψει της συνάντησής τους. Σε ένα

μπαράζ tweets νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι το χειρότερο σημείο τους. Το δε Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι δεν περιμένει πολλά από αυτή την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, από την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι θα απουσιάζουν οι συμβουλοι των δύο προέδρων. Μια κίνηση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δώσει «πόντους» στον Πούτιν που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι υπήρξε πράκτορας της KGB.

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μία προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στην Ρωσία από το 2000.

Είναι απολύτως αδύνατο να προβλέψει κανείς την στάση που θα τηρήσει ο μεγιστάνας που είναι γνωστός και για την προκλητικότητά του.

Από την Συρία μέχρι την Κριμαία, διπλωμάτες και αναλυτές φοβούνται τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει προς το Κρεμλίνο, ενσυνειδήτως ή ασυνειδήτως.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κρατήσει κλειστό το στόμα του ως προς τις δικές του προσδοκίες. «Η κατάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ κακή. Πρέπει να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε», περιορίστηκε να πει ο σύμβουλός του Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Συρία θα έχει μία κεντρική θέση στις συνομιλίες. Ο Τραμπ ανυπομονεί να πάρει τις αποστάσεις του από την σύρραξη και να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, νομιμοποιώντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει από το 2015 η Ρωσία.

Για το θέμα της Κριμαίας, ο Τραμπ αρνείται εδώ και εβδομάδες να αποκλείσει την αναγνώριση της προσάρτησής της από την Μόσχα.

Οσο για τα εξαιρετικά πολύπλοκα, ακόμη και για τους εμπειρογνώμονες, θέματα της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων και του ελέγχου των εξοπλισμών που θέλει να θίξει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, το Κρεμλίνο, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ομως τόσο το timing της συνάντησης, όσο και το σχήμα, καθιστούν την σημερινή συνάντηση κορυφής «ιδιαίτερη». Στο πρόγραμμα, μία συνάντηση τετ α τετ με την παρουσία μόνο διερμηνέων, ένα γεύμα εργασίας των μαζί με τις δύο ομάδες και μία κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση του Ελσίνκι είναι το επιστέγασμα ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού κατά την διάρκεια του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να επιτεθεί στην Γερμανία, στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Τερέζα Μέι...

Ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να κακοποιηθεί από τον πρώην πράκτορα των σοβιετικών υπηρεσιών Πληροφοριών, που είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει τις αδυναμίες των αντιπάλων του.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές τον έχουν παρακαλέσει να μην διαπραγματευθεί τετ α τετ: «Πρέπει να υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί στο δωμάτιο», γράφουν σε ανοικτή επιστολή.

«Αν είμαι έτοιμος; Απολύτως έτοιμος!», απάντησε ο Τραμπ για τον οποίο πρώην σύμβουλοί του έχουν αποκαλύψει ότι έχει αλλεργία στον γραπτό λόγο και κατά συνέπεια δεν διαβάζει κείμενα, αλλά «ενημερώνεται» προφορικά. «Εχω προετοιμαστεί σε όλη μου την ζωή για τέτοιου είδους πράγματα», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην Μοντάνα.

Δείτε LIVE εικόνα από το Ελσίνκι:

Σημειώνεταιμότι τα μέτρα ασφαλείας για τη συνάντηση κορυφής είναι δρακόντεια.Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές έφτασαν στο σημείο μέχρι και να... εξαφανίσουν τους γλάρους, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό παλάτι!

Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο ασφαλείας. Οι κάτοικοι των σπιτιών κατά μήκος της διαδρομής από την οποία θα περάσουν οι αυτοκινητοπομπές των δυο ηγετών διατάχθηκαν όχι μόνο να μη βγουν στα μπαλκόνια τους αλλά ούτε ΚΑΝ να κοιτάξουν από τα παράθυρά τους! Και φυσικά, δεν πρέπει και να ανοίξουν τα παράθυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, rt.com

Keywords
Τυχαία Θέματα