Αποκάλυψη: Σε ποια αγαθά από τις ΗΠΑ επιβάλλει δασμούς η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επικεντρώσει σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αμερικανικών προϊόντων που ξεκινούν από μπλουζάκια και ουίσκι και φτάνουν σε μοτοσικλέτες και σκάλες, εάν ο πρόεδρος Donald Trump προχωρήσει στο σχέδιο του να επιβάλει δασμό 25% σε ξένο χάλυβα.

Η ΕΕ επιδιώκει να επιβάλει δασμούς (ως αντίποινα) για ένα φάσμα καταναλωτικών, αγροτικών και χαλυβουργικών προϊόντων που εισάγονται από τις Η.Π.Α., σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

και περιήλθε σε γνώση του Bloomberg News. Η Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, συζήτησε τα μέτρα με εκπροσώπους των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ σε συνεδρίαση τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο σχετικός κατάλογος της ΕΕ στοχεύει στις εισαγωγές από τις Η.Π.Α. και περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, καλλυντικά, άλλα καταναλωτικά αγαθά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, χυμούς πορτοκαλιού, το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και άλλα γεωργικά προϊόντα συνολικού ύψους 951 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το χάλυβα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα αξίας 854 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δέσμευση του Trump για περιορισμό των εισαγωγών ξένου χάλυβα από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και βασίζεται σε ένα επιχείρημα περί εθνικής ασφάλειας που απορρίπτει η ΕΕ. Η απειλή του Λευκού Οίκου κινδυνεύει να προκαλέσει αντίποινα σε ολόκληρο τον πλανήτη και πλήθος καταγγελιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος ποτέ δεν αποφάνθηκε για μια διαφορά που συνεπάγεται εμπορικούς περιορισμούς οι οποίοι δικαιολογούνται από λόγους εθνικής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα