Πιο φθηνό κατά 20% το Χρηματιστήριο Αθηνών

του Δημήτρη Παφίλα

Η επενδυτική τράπεζα IBG σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά ότι η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με έκπτωση της τάξης 20% σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές. Η αγορά μετοχών μοιάζει με το επάγγελμα του πιλότου ή του χειρουργού. Κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πιλοτήριο ή να αφήσει μια χειρουργική επέμβαση στη μέση.

Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες, αλλά και κάθε επενδυτής χρειάζεται να βρίσκεται στην

κατάλληλη χρονική στιγμή (για το ελληνικό χρηματιστήριο οι κύριες αγορές πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου). Παρά ταύτα, η επενδυτική τράπεζα IBG σε πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με έκπτωση (discount) 20% σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές.

Το ποσοστό έκπτωσης ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερο, ωστόσο η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά επηρεάζεται από τις διεθνείς. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν ξένοι επενδυτές, «μια διόρθωση σε αυτές θα ήταν προτιμητέα να συμβεί τώρα και όχι στα τέλη του χρόνου, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα».

Οπως θα δούμε, σε αρκετούς κλάδους, αλλά και εταιρείες οι τιμές είναι ελκυστικές σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη, δεδομένου ότι: α) στη χώρα μας εκκρεμεί η λύση του χρέους, β) βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική επιχειρηματική αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, και είτε μεγαλώνουν οι υφιστάμενες εταιρείες είτε εμφανίζονται νέοι παίκτες. Eφόσον δοθεί η λύση του χρέους, αυτή θα είναι το εφαλτήριο μιας νέας σημαντικής ανόδου, καθώς θα αποτυπωθεί στις τιμές τόσο των τραπεζικών μετοχών όσο και των επιχειρήσεων.

Από πλευράς του δείκτη τιμή/κέρδη (P/E), η ΙBG για τις μετοχές που παρακολουθεί θεωρεί ότι οι πιο φθηνές είναι η Folli Follie με δείκτη για το 2018 P/E 5,4, o Mυτιληναίος με 7,8, η Motor Oil με 9,4, η Aegean με 12 και η ΕΥΔΑΠ με 14,9 (πίνακας).

Για τη Folli Follie η IBG θεωρεί ότι τα επενδυτικά εναύσματα (triggers) για φέτος είναι η δημιουργία θετικών ταμειακών ροών και η επέκταση σε νέες αγορές. Οπως προσθέτει η ανάλυση, το 90% των κερδών EBITDA προέρχεται από τις ξένες αγορές. Για τον όμιλο Μυτιληναίου, τα κλειδιά είναι οι τιμές του αλουμινίου, το δολάριο, τα νέα ενεργειακά έργα, αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά ρεύματος. Σε ό,τι αφορά τη Μotor Oil, τα κλειδιά είναι η ανακοίνωση μιας νέας μεγάλης επένδυσης, το μέρισμα, τα περιθώρια διύλισης και το δολάριο.

Η ΙBG, εξαιτίας των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, αναμένει μείωση στο EBITDA κατά 150 εκατ. ευρώ, στα 374 εκατ., ωστόσο το Marketing EBITDA θα προσθέσει 75 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά τα διαμορφωμένα καθαρά κέρδη αναμένονται σε 212,5 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς αναπροσαρμοσμένων κερδών προ χρηματοοικονομικών (EBITDA Adjustment), οι εται­ρείες που ξεπερνούν για φέτος το ανώτατο σημείο των κερδών της περιόδου 2010-2017 είναι οι: Grivalia, Σαράντης, Jumbo, Folli Follie, Μυτιληναίος, Τιτάνας. Μικρές αποκλίσεις από το ανώτατο σημείο εμφανίζουν οι εταιρείες Coca-Cola, Φουρλής και Intralot.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις μέχρι σήμερα (απόδοση: year to date), την υψηλότερη εμφανίζει η Intralot με 19,4%, η Τράπεζα Πειραιώς με 17,3%, η Σαράντης με 15,4%, η Aegean Airlines με 11% και η Alpha Βank με 10,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα