Διευρύνει τις απώλειες το ρούβλι

Σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών διολισθαίνει σήμερα το ρούβλι, ενώ και τα ρωσικά ομόλογα υποχωρούν, καθώς η επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που φέρεται να είναι πίσω από τη χημική επίθεση κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο, έχει πλήξει σοβαρά την εμπιστοσύνη της αγοράς στη μεγαλύτερη εξαγωγό ενέργειας στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το ρούβλι έχασε έως και 1,8% στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Μόσχας μετά τις χθεσινές απώλειες κατά 3% που τη βύθισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Οι νέες απώλειες σημειώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ

ότι επίκεινται κι άλλες κυρώσεις. Οι αποδόσεις ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο σημείο από το 2016, ενώ οι απώλειες του γενικού δείκτη είχαν οδηγό της πτώσης τη μετοχή του εθνικού αερομεταφορά, Aeroflot PJSC.
Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν τα ρωσικά assets να σταθεροποιηθούν μετά την κατάρρευση του Απριλίου λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας των πληροφοριών για ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές.

Από τότε, το ρούβλι έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε σχέση με τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών. Η δημοφιλία του ρουβλιού νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι το αφήνει τώρα εκτεθειμένο σε ισχυρότερο selling καθώς αυξάνονται οι απειλές των κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, αναφέρει η Union Bancaire Privee Ubp SA στο λονδίνο.


Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες και ενεργοποιούνται εντός του μήνα θα μειώσουν τις εξαγωγές αμερικανικών αγαθών και τεχνολογίας στη Ρωσία.

Νωρίτερα, το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 66,12 δολάρια και αναμένεται να κάνει το χειρότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2016.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 18 μονάδες βάσης στο 8,26%, ενώ η μετοχή της Aeroflot υποχώρησε κατά 9,1%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη IMOEX, που υποχωρούσε κατά 1,1%. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έκαναν άλμα στις 154 μονάδες βάσης, σε υψηλό ενός έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα