Διεθνοποιείται το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού


Ο μήνας Απρίλιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (HFLI-Hellenic Financial Literacy Institute) πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών το δεύτερο συνέδριό του την Παρασκευή 20 Απριλίου.

Η ανοιχτή αυτή εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Ινστιτούτου με στόχο την συνειδητοποίηση της αυξανόμενης σημαντικότητας του χρηματοοικονομικού

αλφαβητισμού σε ένα πολύπλοκο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για την ενίσχυσή του, ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι, τα παιδιά οι χωρισμένες μητέρες, οι νέοι γονείς και οι μετανάστες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κος Λαζαρίδης απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην κοινωνία και στις δράσεις του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχετικά με την διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στους νέους ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το Συνέδριο έλαβε έντονο διεθνή χαρακτήρα καθώς προσκεκλημένη και κεντρική ομιλήτρια στη φετινή εκδήλωση ήταν η Dr Adele Atkinson, Senior policy analyst within the OECD Financial Education and Consumer Protection Unit, η οποία ανέλυσε τις «Εθνικές στρατηγικές για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη σχετική εργαλειοθήκη και το δίκτυο του ΟΟΣΑ». Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε τις δράσεις του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο και στη γνώση και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τις σχετικές προσπάθειες και δράσεις που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στα εργαλεία που έχει δημιουργήσει και ενθαρρύνει ο ΟΟΣΑ για σχετικές προσπάθειες. Το βασικότερο συμπέρασμα της ομιλίας ήταν η ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσης στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής για το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Ελλάδα, η οποία – προς το παρόν – δεν συμμετέχει στο σχετικό δίκτυο του ΟΟΣΑ αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την έναρξη μιας επιτυχούς εθνικής στρατηγικής, εξαιτίας του ενδιαφέροντος και της παρουσίας εξειδικευμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ειδημόνων στον χώρο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Οι υπόλοιποι ομιλητές στην εκδήλωση με αλφαβητική σειρά ήταν οι:

Παναγιώτης Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Interamerican part of ACHMEA,
Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α' Αθηνών,
Άγγελος Κόττιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς,
Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Γιώργος Πάνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Adam Smith Business School,
Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Συντονιστής των ομιλιών ήταν ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Πρώτου Θέματος Δημήτρης Μαρκόπουλος

Πιο συγκεκριμένα,

Ο Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου κος Ανδρέου, παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε με στόχο τη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων των Κύπριων φοιτητών σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, αναδεικνύοντας τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χρηματοοικονομικών γνώσεων μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών στην Κύπρο σε σχέση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές (γεγονός αναμενόμενο), καθώς και το γεγονός ότι κοινωνικοί και δημογραφικοί παράγοντες, δεξιότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πανεπιστημιακών φοιτητών. Από τις εξεταζόμενες μεταβλητές το φύλο, οι θεματικοί κλάδοι των σπουδών τους, το εισόδημα και οι προσωπικές δεξιότητες εμφανίζουν στατιστικά σημαντική ερμηνευτικότητα.

Ο κος Καντώρος διευθύνων σύμβουλος της Ιnteramerican -η οποία ήταν χορηγός του Συνεδρίου- παρουσίασε τα διεθνή ευρήματα της υστέρησης της εγχώριας και της διεθνούς ασφαλιστικής γνώσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιnteramerican το έλλειμμα ασφαλιστικών γνώσεων στην Ελλάδα, αντανακλάται και στην ιδιαίτερα χαμηλή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Aσφαλιστικός Aλφαβητισμός στον τομέα της υγείας θα έπρεπε να αποτελεί ίσως μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες στην χώρα μας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Στο δια ταύτα, ο Κος Καντώρος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενταθεί η επικοινωνία για την ασφάλιση και για να γίνει πιο αποτελεσματική, να βασιστεί στην απλούστευση των βασικών εννοιών, στην αξιοποίηση του διαδικτύου και στην εκπαίδευση των πολιτών με σύγχρονες πρακτικές, στη συνεχή εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων της ασφαλιστικής αγοράς, στην έρευνα και στην οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών. Για την Ιnteramerican , όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο στόχος της ποιοτικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη των βασικών γνώσεων για την οικονομία και το χρήμα από τις μικρές ηλικίες, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει την έκδοση εικονογραφημένων βιβλίων του καθηγητή Νίκου Φίλιππα για την αποταμίευση και τον οικονομικό προγραμματισμό, με τα οποία απευθύνεται σε παιδιά και διανέμεται δωρεάν στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η Βουλευτής Α' Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, εστίασε στον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό των γυναικών, τις αιτίες που τον προκαλούν αλλά και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών οικονομικών θεμάτων, αλλά και για την αμεσότερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και προϊόντα. Οι δράσεις αυτές θα βελτιώσουν την θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τελικά στην ευκολότερη επαγγελματική τους ανέλιξη, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Forbes (2018), το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέση διευθύνοντος συμβούλου στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι μόλις 3%. Τέτοιες δράσεις θα αμβλύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία και τελικά θα αξιοποιηθεί ένα σημαντικό και αξιόλογο τμήμα του πληθυσμού που σε πολλές χώρες του κόσμου είναι αναξιοποίητο και περιθωριοποιημένο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κος Κόττιος ανέπτυξε τον ρόλο των Πανεπιστημίων στην διάχυση της Χρηματοοικονομικής γνώσης στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι πολίτες της χώρας δεν περιμένουν από τα πανεπιστήμια, μόνο να εκπαιδεύουν φοιτητές και να δημιουργούν νέες γνώσεις μέσω της έρευνας. Περιμένουν πολύ περισσότερα, όπως: την ενεργητική συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη με συνδυασμό προσεγγίσεων, όπως τη διά βίου μάθηση, την ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την υποστήριξη των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας αλλά και της γεωγραφικής περιφέρειας που φιλοξενεί το πανεπιστήμιο, τη διάχυση της νέας γνώσης, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και την καινοτομία. Και για να συμβούν αυτά που πρέπει, χρειάζεται να αντιληφθούν οι παντός είδους υπεύθυνοι ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοικτά. Κλειστά πανεπιστήμια είναι νεκρά πανεπιστήμια. Ωστόσο ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην διάχυση της Χρηματοοικονομικής Γνώσης η οποία αποτελεί παράγοντα που συντελεί καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει σημαντικούς καθηγητές στον τομέα της Χρηματοοικονομικής επιστήμης και ειδικό τμήμα και θα κινηθεί ακόμη πιο ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση με την συνεργασία του Ινστιτούτου για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Ο κος Γεώργιος Πάνος, καθηγητής χρηματοοικονομικής στη σχολή διοίκησης Adam Smith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενέταξε την έννοια του χρηματοικονομικού αλφαβητισμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, που θα αντιλαμβάνεται τον τεράστιο όγκο της διαθέσιμης πληροφόρησης, καθώς και το ενδεχόμενο της παραπληροφόρησης. Ένα τέτοιο σύστημα θα δομείται πάνω στους πυλώνες των νέων, χρηματοοικονομικά εγγράμματων πολιτών, σε συνδυασμό με την τεχνολογική γνώση και τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων. Ο κος Πάνος παρουσίασε ακόμα τα ευρήματα της πρωτότυπης μελέτης του για τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με οικονομολόγους από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ουάσιγκτον. Ο κος Πάνος κατέληξε με τη συζήτηση των μεθόδων εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που επικεντρώνονται στο χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Τελειώνοντας, παρουσίασε συνοπτικά την ενδιαφέρουσα νέα προσπάθεια της ομάδας του, για τη δημιουργία μιας τηλε-πλατφόρμας χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού κος Φίλιππας, ανέπτυξε τις δράσεις και τις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης που έχει υλοποιήσει το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (HFLI -Hellenic Financial Literacy Institute) με στόχο την συνειδητοποίηση της αυξανόμενης σημαντικότητας του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι, τα παιδιά, οι χωρισμένες μητέρες, οι νέοι γονείς και οι μετανάστες. Τέλος παρουσίασε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις διεθνείς συνεργασίες (Ernst and Young, European Investment Bank, Interamerican part of Achmea, University of Glasgow,Technological University of Limassol και άλλες) και τις μελλοντικές δράσεις του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, όπως είναι η νέα αξιόλογη δράση του Ινστιτούτου για την διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε παραμεθόριες περιοχές.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου εστιάστηκαν στις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού στους πολίτες, το ρόλο του Πανεπιστημίου στη διάχυση της Χρηματοοικονομικής γνώσης στην κοινωνία, τον ασφαλιστικό Αλφαβητισμό, τις Εθνικές στρατηγικές για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, τις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα το ρόλο της επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη.


Μετά το πέρας του συνεδρίου η Dr Adele Atkinson μαζί με τους άλλους ομιλητές, χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Keywords
αθηνα, κος, adele, atkinson, oecd, education, οοσα, ελλαδα, κυπρος, interamerican, adam, smith, business, εταιρεία, πειραιας, ηπα, τραπεζες, νέα, european, δραση, εθνικη τραπεζα, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κοινωνια, χωρες, γνωση, δωρεαν, εργαλεια, ηπα, κυπρου, οικονομια, οοσα, πειραιως, πλαισιο, αγορα, αγορα εργασιας, απριλιος, ασφαλιστικο, γεγονος, γινει, γονεις, δευτερο, δυνατοτητα, δοθει, δικτυο, εκπαιδευση, εκστρατεια, ενεργα, εννοια, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ζωης, υπηρεσιες, κος, λογο, οικογενεια, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ουασιγκτον, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πρυτανης, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, τμημα, υλοποιηση, φυλο, χρημα, atkinson, adam, business, δημητρης, education, γνωσεις, hellenic, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, interamerican, ογκο, ομαδες, school, smith, τηλε, τραπεζα, υγειας, european, oecd
Τυχαία Θέματα