Δεν θέλει κυβερνητικό μερίδιο στη Deutsche Bank το CDU

Το κυβερνών κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο να συμμετέχει η κυβέρνηση στην Deutsche Bank AG με την αγορά μεριδίου, για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας της χώρας, ανέφεραν ανώτερα στελέχη στο Bloomberg. "Το επιχείρημα για μια «μεγάλη τράπεζα» μπορεί να συζητηθεί ως θέμα οικονομικής πολιτικής, αλλά

δεν δικαιολογεί τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Michael Meister, μέλος του CDU.

Η δήλωση αυτή ήταν απάντηση σε νέες εικασίες ότι η κυβέρνηση ωθεί τη Deutsche Bank και την Commerzbank προς συγχώνευση. Τα σενάρια που συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν ένα σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό κράτος θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank για περίπου πέντε χρόνια πριν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ανέφερε το περιοδικό Focus.

Αν και μια συγχώνευση για την οικοδόμηση μιας ισχυρής τράπεζας για την οικονομία της Γερμανίας με εξαγωγικό προσανατολισμό λέγεται ότι κέρδισε την υποστήριξη της κυβέρνησης, ο τρόπος και ο χρόνος της επίτευξης αυτού του στόχου παραμένει ασαφής. Η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέχει περίπου το 15% της Commerzbank, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας.

Τρεις άλλα ανώτερα στελέχη του CDU που ζήτησαν να μην αναγνωριστούν, δήλωσαν ότι ένα κυβερνητικό μερίδιο στην Deutsche Bank θα ήταν μη βιώσιμη επιλογή. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τον εταίρο στο συνασπισμό της Μέρκελ, το συναίσθημα μέσα στο CDU σηματοδοτεί σημαντική πολιτική αντίσταση στην εφαρμογή δημόσιων πόρων σε αυτό το πλάνο.

Ως εναλλακτικό σενάριο, η Deutsche Bank θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από γερμανικές βιομηχανικές εταιρείες για να αγοράσει τη Commerzbank, ανέφερε το Focus. Μια άλλη επιλογή που συζητήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είναι η δημιουργία μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που θα κατέχει συμμετοχές και στις δύο τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα