Κίνα σε Καναδά: Ελευθερώστε τη Meng Wanzhou ή θα υπάρξουν συνέπειες

Η Κίνα προειδοποίησε τον Καναδά το Σάββατο ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν δεν απελευθερώσει αμέσως την οικονομική διευθύντρια της Huawei, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «εξαιρετικά δυσάρεστη».

Η Meng Wanzhou, CFO της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και

αντιμετωπίζει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Meng καλύπτει τις σχέσεις της εταιρείας της με μια άλλη εταιρεία, που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά τις κυρώσεις.

Εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Meng θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνωμοσία για εξαπάτηση πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με μέγιστη ποινή 30 ετών για κάθε κατηγορία.

Καμία απόφαση δεν επιτεύχθηκε κατά την ακρόαση για την έκδοσή της σε ένα καναδικό δικαστήριο την Παρασκευή, μετά από σχεδόν έξι ώρες επιχειρημάτων και αντιπαραθέσεων και η ακρόαση αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα.

Σε σύντομη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng εξέδωσε προειδοποίηση για την απελευθέρωση της Meng στον πρεσβευτή του Καναδά στο Πεκίνο, καλώντας τον να καταθέσει μια «ισχυρή διαμαρτυρία».

Κίνα προτρέπει ένθερμα τον Καναδά να απελευθερώσει αμέσως την κρατούμενη και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της, διαφορετικά ο Καναδάς θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις σοβαρές συνέπειες που έπονται", ανέφερε η δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα