«Ξεπουπουλιάζουν» το μαξιλάρι ρευστότητας

του Μάριου Ροζάκου

Σχεδόν το 1/3 από το μαξιλάρι ρευστότητας των 26,6 δισ. ευρώ προβλέπεται να ροκανίσει η κυβέρνηση το 2019, καθώς όλα δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας νέες μεγάλες εκδόσεις ομολόγων.

Ετσι, αυξάνονται ο βαθμός δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθώς και ο κίνδυνος να ξαναβρεί η Ελλάδα σύντομα μπροστά της το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του χρέους της.

Οι

συνολικές δανειακές υποχρεώσεις την προσεχή χρονιά φτάνουν τα 11,74 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι χωρίς έξοδο στις αγορές θα ξοδευτούν έως 11,1 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι διαθεσίμων, το οποίο θα περιοριστεί στα 15,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από το μαξιλάρι θα μπορούσε να περιοριστεί περίπου στα 7 δισ. ευρώ, εάν το Δημόσιο καταφέρει να αντλήσει 4 δισ. ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις. Ωστόσο, εάν προχωρήσει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταφερθεί μέρος των κόκκινων δανείων των τραπεζών, πιθανώς να επιστρατευτούν 5-6 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι για τις εγγυήσεις τις οποίες θα χρειαστεί να δώσει το Δημόσιο.

Πολύτιμη πρόσθετη ανάσα ύψους 2,3 δισ. ευρώ ετησίως θα πρόσφεραν οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου. Εντούτοις, για να πάρει τα χρήματα αυτά η Ελλάδα, θα πρέπει να είναι συνεπής στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Οι καθυστερήσεις που ήδη παρατηρούνται και οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ακόμα, όμως, και με το ευνοϊκότερο σενάριο, τα δύσκολα έπονται: οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους φτάνουν το 2020 τα 5,04 δισ. ευρώ και το 2021 τα 5,09 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 σχεδόν διπλασιάζονται, ανεβαίνοντας στα 9,85 δισ. ευρώ και απομυζώντας πιθανά υπολείμματα από το μαξιλάρι ρευστότητας. Τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όσο και η Κομισιόν έχουν επισημάνει ότι το γρήγορο άδειασμα του μαξιλαριού ρευστότητας θα θορυβήσει τους επενδυτές και θα δυσχεράνει τον δανεισμό από τις αγορές. Γι' αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προετοιμάζει με μεγάλη προσοχή τον σχεδιασμό του για το 2019 και θα τον παρουσιάσει στους επενδυτές εντός του τρέχοντος μήνα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία μιλώντας στις 10 Δεκεμβρίου στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο θα απευθύνει μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για τη νέα χρονιά θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ο ΟΔΔΗΧ έχει δεχτεί εισηγήσεις από ξένους οίκους για συντηρητικές κινήσεις με δύο εκδόσεις ομολόγων (πιθανώς 3ετούς και 5ετούς διάρκειας), συνολικού ύψους 4-5 δισ. ευρώ. Η πρώτη προτείνεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο α' τρίμηνο-τετράμηνο του έτους και η δεύτερη μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Ο ακριβής χρόνος θα επιλεγεί σε συνάρτηση με την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. «Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές με οποιοδήποτε κόστος, γιατί, άλλωστε, δεν χρειάζεται άμεσα χρήματα. Ωστόσο, εάν επικρατήσει ένα διεθνές τοπίο υψηλών επιτοκίων, είναι επόμενο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει έκδοση», ανέφεραν στο «b.s.» έμπειροι αναλυτές.

2. Στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για επαναγορά ακριβού βραχυπρόθεσμου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο και ιδίως του υπόλοιπου δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (περίπου 10 δισ. ευρώ).

Τα μηνύματα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν τέσσερις βασικές ανησυχίες σε σχέση με τη χώρα μας:

1. Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη;

2. Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις;

3. Θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

4. Θα μπορέσει να αναστραφεί η τάση δραματικής μείωσης του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες; Οσο μειώνεται ο πληθυσμός (και ιδίως ο οικονομικά ενεργός) τόσο αυξάνεται το βάρος του κατά κεφαλήν χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα