Δεν γλυτώνουν την τροποποιητική οι 80.000 συνταξιούχοι – «θύματα» του Γενικού Λογιστηρίου

Του Κωστή Πλάντζου

Δεν γλυτώνουν τελικά την ταλαιπωρία οι 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που έπεσαν «θύματα» λάθους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών τους για το 2017.

Οι 80.000 περίπου ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν σπεύσει ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ακούγοντας τις προτροπές του οικονομικού επιτελείου να μην συμπέσουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μαζί στο τέλος της προθεσμίας, τώρα θα αναγκαστούν να προβούν σε τροποποιητική δήλωση.

Και αυτό παρότι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές έλεγαν μέχρι και χθες ότι καταβάλλεται προσπάθεια

να διορθωθούν αυτόματα τα λάθη στις δηλώσεις προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τελικώς αυτό δεν καθίσταται εφικτό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις – προσκλήσεις προς τους 80.000 συνταξιούχους – «θύματα» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ραβασάκια

Νωρίτερα το newmoney.gr έγραφε πως στις προσωπικές θυρίδες μηνυμάτων τους στο Taxisnet ή στα email που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου εφόσον έχουν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1 στην εφορία, προκειμένου να δουν αν τους εστάλη ειδοποίηση με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους ενημερώνουν ότι ήταν λάθος η Βεβαίωση Αποδοχών για τις συντάξεις που έλαβαν για το 2017 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάξει και η δήλωση και το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν τον Ιούλιο του 2018.

Τα λάθη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, εντοπίστηκαν λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από αυτούς όμως, περίπου 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είχαν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1. Το λάθος που διαπιστώθηκε πως έγινε ήταν ότι, ενώ μετά τα μέσα του 2017 άλλαξαν οι κρατήσεις για την Υγειονομική Περίθαλψη και άρχισαν να υπολογίζονται στο ύψος του καταβαλλόμενου ποσού της συντάξεως, το μηχανογραφικό σύστημα της διεύθυνσης Συντάξεων του δημοσίου εξέδωσε τις ετήσιες Βεβαιώσεις Αποδοχών σαν να είχαν γίνει αυξημένες κρατήσεις -όπως αυτές γίνονταν ως τότε στην αρχική σύνταξη χωρίς να αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως πως το λάθος αυτό δεν έγινε από τους υπολοιπους κλάδους ασφάλισης του ΕΦΚΑ και, άρα, οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι θα δουν διαφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα