Δάνειο Πολάκη: Αργουλές Σφακίων με τιμές... Εκάλης


Το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Παύλος Πολάκης από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank πυροδότησε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μια χρονική περίοδο που ακόμη και οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες δεν έχουν να διαθέσουν κεφάλαια για τη δανειοδότηση υγιών επιχειρήσεων, η μικρότερη και προβληματική Attica Bank,

η οποία έχει υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς λόγω της ανεξέλεγκτης δανειοδότησης στο παρελθόν, ενέκρινε με ευκολία ένα προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο για χάρη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Και ενώ το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας την προηγούμενη Κυριακή (17 Φεβρουαρίου) επιβεβαιώθηκε λέξη προς λέξη, ο κ. Πολάκης αντέδρασε με απειλές, ύβρεις, εκβιασμούς και παράνομες ηχογραφήσεις.

Αρχικά προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι κατέφυγε στο καταναλωτικό δάνειο «για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου» επιχειρηματολογώντας ότι πριν από τον Οκτώβριο του 2015 είχε τα διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα απ' όσα του εξασφαλίζει πλέον η πολιτική. Μετά ξεκίνησε να βρίζει και να απειλεί την εφημερίδα και στο τέλος παγίδευσε το τηλέφωνο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφοντας και δημοσιοποιώντας τη συνομιλία τους, ενώ μόλις κατάλαβε ότι η πράξη του επισύρει κακουργηματική δίωξη έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα και ισχυρίστηκε ότι μετέφερε τη συνομιλία από στήθους γιατί έχει καλό μνημονικό.

Θυμάται ακόμα το σχήμα της πέτρας κάτω από την οποία έβγαλε έναν ροφό το 1992 στην Κάρπαθο, όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του (τρόπος του λέγειν) στην ΕΡΤ.

Πώς πήρε το δάνειο

Η Attica Bank, από την άλλη, με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από το «ΘΕΜΑ», παραδέχτηκε ότι αντίστοιχο προσωπικό δάνειο δεν έχει χορηγηθεί σε άλλον πολιτικό και επέλεξε τη σιωπή στο ερώτημα πόσα άλλα φυσικά πρόσωπα έχουν πάρει καταναλωτικό δάνειο τόσο μεγάλου ύψους. Η Attica απάντησε μεν ότι το καταναλωτικό δάνειο Πολάκη έχει χορηγηθεί σε «ικανό αριθμό» προσώπων, ωστόσο άλλα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ...

Για να εκταμιευτεί στον κ. Πολάκη το σπαστό καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ σε δύο τμήματα ύψους 70.000 ευρώ (με επιτόκιο 8,1% και αποπληρωμή σε 15 χρόνια) και 30.000 ευρώ (με επιτόκιο 6,1% και εξόφληση σε 9 χρόνια), ο εκτιμητής της Attica Bank προσδιόρισε την εμπορική αξία της κατοικίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον Αργουλέ Χανίων στα 350.000 ευρώ! Δηλαδή 3,5 φορές πάνω από την αντικειμενική τιμή. Αυτή η εκτίμηση ήταν και το κλειδί για τη χορήγηση του δανείου. Με απλά λόγια, η Attica Bank τιμολόγησε με σχεδόν 2.000 ευρώ το τ.μ. την οικία του κ. Πολάκη στα Σφακιά, εξισώνοντας έτσι τις τιμές στον Αργουλέ με τις εμπορικές αξίες στην Εκάλη, στο Ψυχικό και το Κολωνάκι και αναβαθμίζοντας το ορεινό χωριό του υπουργού Υγείας σε νέα Μύκονο! Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για να εκταμιεύσει στον κ. Πολάκη το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ η Attica Bank εκτίμησε ότι το άμεσα ρευστοποιήσιμο τίμημα της υποθηκευμένης (για δεύτερη φορά, αφού το ίδιο οίκημα έχει μπει ως υποθήκη για δάνειο 300.000 ευρώ που ο αναπληρωτής υπουργός πήρε προ δεκαετίας από τη Eurobank) κατοικίας στον Αργουλέ ανέρχεται στις 290.000 ευρώ. Συμπτωματικά, το υπόλοιπο του δανείου που έχει ο κ. Πολάκης στη Eurobank (περίπου 200.000 ευρώ σήμερα) αθροιστικά με το νέο καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ από την Attica Bank ανέρχονται στις 300.000 ευρώ, όση είναι δηλαδή περίπου και η εκτιμώμενη αξία της αγροικίας του αναπληρωτή υπουργού στα Σφακιά και για τις υπόλοιπες 10.000 ευρώ δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από τον υπουργό.

Προτού εκταμιευτεί το προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ -σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica Bank- οι υπηρεσίες της τράπεζας έκαναν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους κινδύνου και η χορήγηση έλαβε το τυπικό OK από την Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων, όπως προβλέπεται για τα πολιτικά πρόσωπα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα