Επεκτείνεται το Waste4Think στο Χαλάνδρι με κομποστοποίηση από 7.000 πολίτες

του Νίκου Αβουκάτου

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στον δήμο Χαλανδρίου η επέκταση του πρωτοποριακού για τη χώρα μας προγράμματος «Waste4Think» για τη χωριστή διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών σε όλη την Αγία Βαρβάρα και σε γειτονιές του Κάτω Χαλανδρίου.

Όπως λέει στη Greenagenda.gr ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητή του ΕΜΠ και δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου, εντεταλμένο για την ανακύκλωση, ο αριθμός των συμμετεχόντων με την επέκταση του Waste4Think θα φθάσει τους 7.000 κατοίκους.

Η πρόοδος της

εφαρμογής του προγράμματος είναι ικανοποιητική. Ήδη, με τη λειτουργία του βιοαντιδραστήρα πιλοτικής κλίμακας (μεγέθους 4 κυβικών μέτρων) παράγεται ημερησίως περίπου 1,2 κυβικά μέτρα βιοαέριο. Αυτή η εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Σύντομα επίκειται η αναβάθμιση του βιοαερίου (καθαρισμός και συμπίεση) για την κίνηση των απορριμματοφόρων. Ήδη έχει γίνει η μετατροπή των οχημάτων για να μπορούν να κινηθούν με βιοαέριο.

Παράλληλα έχει γίνει πιλοτική δοκιμή παραγωγής κομπόστ από το FORBI με κλαδέματα σε αναλογία 1 :1.Ο Δήμος Χαλανδρίου παρήγαγε 4 τόνους κόμποστ και θα πρέπει να αναφερθεί πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 40 μέρες και αυτή την περίοδο το υλικό ωριμάζει. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η κομποστοποίηση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αν τα κλαδέματα κομποστοποιούνταν μόνα τους θα απαιτούνταν μήνες.

«Το βασικό είναι ότι πλέον αναδεικνύεται ο δρόμος για τη μείωση των αποβλήτων σε λιγότερο από 10% του σημερινού όγκου που καταλήγει σε ταφή. Αυτό δείχνει στην πράξη τα οφέλη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι πίσω αλλά μπορεί να κάνει τεράστια βήματα πρωτοπορίας. Ένα καλό παράδειγμα μας δείχνει το δρόμο. Εμείς συνεχίζουμε αποφασιστικά και μεθοδικά αυτή την προσπάθειά μας, για ένα βιώσιμο μέλλον των πολιτών μας», λέει ο κ. Λυμπεράτος.

Σκοπός του προγράμματος με τη σταδιακή επέκτασή του σε ολόκληρο τον Δήμο Χαλανδρίου είναι να μπουν οι βάσεις για τη σχεδίαση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με όσο το δυνατόν λιγότερα ή μηδενικά απόβλητα και με την εφαρμογή του προγράμματος, να καταλήγει σε ταφή μόνο το 10% απορριμμάτων.

Η πρόοδος των εργασιών παρουσιάστηκε στην ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβρουαρίου και κρίθηκε πολύ ικανοποιητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα