Χρηματιστήριο: Άμυνες παρά την πτώση στις 885 μονάδες

Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,29% και να κλείνει στις 885,40 μονάδες καταφέρνοντας ωστόσο να περιορίσει τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης.

Η επιφυλακτικές κινήσεις των επενδυτών είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και κάτω από τις 880 μονάδες με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μετοχών με μικρό όγκο πωλήσεων να υποχωρήσουν και σήμερα σε πιο χαμηλά επίπεδα. Η πορεία αυτή ακύρωσε όλη την ανοδική κίνηση της προηγούμενης

εβδομάδας.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22%, στις 2.127,18 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,92% και στις 1.473,54 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει σήμερα την διαφορά και να κλείνει με κέρδη 0,35% και στις 570,19 μονάδες.

Όσο και να προσπάθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών με την ανοδική του κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα να ανακτήσει τις προηγούμενες ημέρες τις 900 μονάδες, το μόνο που κατάφερε είναι να φανεί η έλλειψη χαρτοφυλακίων που μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο για ένα καλύτερο κλείσιμο έτους.

Έτσι, η αναδίπλωση σε χαμηλότερα επίπεδα έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, δοκιμάζοντας μάλιστα και τις αντοχές πολλών long που πίστευαν σε ένα χριστουγεννιάτικο ράλι προς τα υψηλά έτους. Έχοντας στρέψει το βλέμμα τους στην διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία ξεκινά ξεκινά σήμερα στη σκιά των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8% οι αναλυτές περιμένουν πλέον η Fed ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη την ταχύτερη συρρίκνωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2022, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του α’ εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Εάν συνυπολογίσουμε ότι η αγορά δεν έχει κάποια ορατότητα για το τι θα πράξει η ΕΚΤ την Πέμπτη με την Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες όπου που θα επηρεαστούν περισσότερο από πιθανή αλλαγή έχοντας ήδη επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού για να βελτιώσει και το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της είναι βέβαιο ότι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια δεν πρόκειται να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο τουλάχιστον μέχρι το νέο έτος.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,43% κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Coca Cola να ακολουθούν με 1,69% και 1,22% αντίστοιχα και τον ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Σαράντης να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Λάμδα με 3,14% και η ΕΥΔΑΠ με 2,34% με την Jumbo, Τιτάνα, Βιοχάλκο, Aegean, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1% και η ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 56,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,77 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τα σχέδια των τραπεζών για προσωπικό και καταστήματα – Τι αλλάζει με τις εθελουσίες

Μαξ Φερστάπεν: Το «χρυσό» συμβόλαιο, τα bonus και οι χορηγοί του νέου «Μίδα» της Formula 1

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έρχεται έκπτωση στο εισιτήριο για τρίτεκνους

Keywords
Τυχαία Θέματα