Χάρης Βαφειάς: Γιατί επέστρεψε η απαισιοδοξία στους Έλληνες εφοπλιστές

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή ναυτιλία με την είσοδο του καλοκαιριού αποτυπώνει ο Έλληνας πλοιοκτήτης Χάρης Βαφειάς, εκπρόσωπος της νέας γενιάς της ελληνικής ναυτιλίας, επικεφαλής της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγοράς StealthGas.

«Η απαισιοδοξία άρχισε να απλώνεται κυρίως στους τομείς των φορτηγών πλοίων και τον containers. Πολλά «letters of intent» έχουν εγκαταλειφθεί, οι επαναδιαπραγματεύσεις συμφωνιών έχουν γίνει συνήθεια και εταιρείες που πουλούσαν πλοία που πριν τρεις μήνες γρήγορα και σε υψηλές τιμές , τώρα αναγκάζονται

να τα δεχθούν χαμηλότερες προσφορές οι οποίες δεν είναι και σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας», αναφέρει.

Στο μεταξύ από την αρχή του 2017 οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνέχισαν να επενδύουν σε αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στoιχεία της Allied Shipping Research έως τα τέλη Μαΐου, έχουν επενδύσει ήδη 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 140 πλοίων εκ των οποίων 96 είναι φορτηγά, 27 δεξαμενόπλοια, 15 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο υγραεριοφόρα.

Οι Έλληνες έχουν δώσει το 27,4% από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε αγορές πλοίων παγκοσμίως που φθάνουν τα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, οι αγορές τους καλύπτουν το 20,2% σε αριθμό πλοίων που έχουν αγοραστεί παγκοσμίως και ανέρχονται συνολικά στα 712 τον αριθμό.

Οι άμεσοι ανταγωνιστές των Ελλήνων που είναι οι Κινέζοι έχουν δώσει 716 εκατομμύρια δολάρια για 86 πλοία.

Keywords
Τυχαία Θέματα