Ξορκίζουν την παράταση, αλλά τα προβλήματα στο Taxisnet παραμένουν

Του Κωστή Πλάντζου

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει πως θα δώσει παράταση στην διορία που λήγει τέλος Ιουνίου, άλλα δείχνουν όμως τα στοιχεία από την πορεία υποβολής των δηλώσεων Ε1. Μέσα σε δύο μήνες έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις Ε1, αλλά απομένουν 4,3 εκατομμύρια για να υποβληθούν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα!
Για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε να υποβάλλονται καθημερινώς 120.000 δηλώσεις Ε1, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ξεπεράσει σε ρυθμό ούτε τις 90.000 σε μια μέρα.

Επιπλέον, παραμένει

άλυτο το πρόβλημα με τα λάθη στα εισοδήματα των αγροτών που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα (κωδ. 037-038) αλλά δεν αλλάζουν, επειδή αντλήθηκαν από παλιά και λανθασμένα στοιχεία του 2013 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τον λόγο αυτό, φορείς των λογιστών και της αγοράς έχουν ζητήσει ήδη από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση έως τις 26 Ιουλίου, καθώς δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα αφού η α΄ δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να πληρωθεί μία εβδομάδα αργότερα, στο τέλος του μηνός. Και αν δοθεί παράταση όμως, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να σκεφτούν ότι αυτή θα ξεπερνά τις 10 ή 15 Ιουλίου –και προνοώντας «δια παν ενδεχόμενον» ή αν τυχόν πάει κάτι άλλο στραβά όπως πχ να ανακύψει ένα τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων κλπ.

Φωτιά τα νέα εκκαθαριστικά

Και έτσι πάντως, τα πρώτα εκκαθαριστικά που βγαίνουν προκαλούν ίλιγγο στους φορολογουμένους.

Ήδη εκκαθαρίστηκαν 1,7 εκατ. δηλώσεις Ε1 και 1 στα 3 εκκαθαριστικά φόρου βγαίνει χρεωστικό. Καθένα δείχνει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 780 ευρώ σαν πρόσθετο φόρο, κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, πιστωτικό βγαίνει μόλις 1 στα 6 εκκαθαριστικά φόρου, στα οποία αντιστοιχεί επιστροφή 320 ευρώ κατά μέσον όρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα