ΧΑ: Πτώση 1,12% του Γενικού Δείκτη πριν το Eurogroup

Του Δημήτρη Παφίλα

Σε πωλήσεις μετοχών προχώρησαν οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο οι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης εξισορρόπησαν την πρωινή άσχημη εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 696,56 μονάδες χάνοντας 1,12%. Μετά την χθεσινή μείωση του ΑΕΠ η αγορά υπαναχώρησε προεξοφλώντας μια αποτυχία για την εκταμίευση της δόσης την ερχόμενη εβδομάδα κατά το Eurοgroup.

Η βασική, όμως, ανησυχία της αγοράς δεν είναι η εκταμίευση της δόσης –

για την οποία ποσώς ενδιαφέρεται και η κυβέρνηση αφού διαθέτει το υψηλό απόθεμα κεφαλαίων. Αυτό, όμως, που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της. Εάν η αγορά αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι, δεν θα να γίνουν εκλογές τότε θα αρχίσει αποτυπώνει αρνητικά τις εξελίξεις στις τιμές των μετοχών. Μέχρι τώρα, βεβαίως, αυτό δεν έχει γίνει και η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά τους υποψιάζει τους περισσότερους πως έχει αρχίσει ήδη η προεξόφληση μιας πολιτικής αλλαγής. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προεξόφλησης είναι μετά από μεγάλο διάστημα εμφανίστηκαν αγοραστές για τις τράπεζες.

Με πτώση 5,06% η μετοχή της Alpha bank στα 1,20 ευρώ. Με πτώση 3,85% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,548 ευρώ. Πτώση 2,74% η Eurobank στα 0,6205 ευρώ. Πτώση 3,36% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,38 ευρώ.

Με κέρδη 3,92% η ΔΕΗ στα 1,538 ευρώ. Άνοδος 0,75% για τον ΟΤΕ στα 10,75 ευρώ. Με πτώση `1,27% ο ΟΠΑΠ στα 8,955 ευρώ.
Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 40,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών στις μετοχές της Alpha bank, ΔΕΗ.

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά των ομολόγων

Αύξηση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά τα χθεσινά μάλλον απογοητευτικά νέα σχετικά με το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Παρότι η απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (7/3) να παρέχει νέο γύρο «φθηνών» δανείων στις τράπεζες και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για περισσότερο διάστημα οδήγησε σε ράλι τα ιταλικά ομόλογα, η σημερινή εικόνα στην αγορά ομολόγων φανερώνει έντονες πιέσεις.

Στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018, τα οποία ήταν οριακά κάτω του στόχου της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για αύξηση 2%.

Το κλίμα επιβαρύνει και η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ξεκαθάρισε χθες ότι είναι «μάλλον απίθανο» να εγκριθεί η επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, καθώς «απομένουν λίγες ημέρες και τα ανοιχτά σημεία είναι πολλά», ιδίως στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Μάλιστα, ανέφερε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί η απόφαση για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,77% από το χαμηλό 13 ετών (3,66) που είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς βρίσκεται στο 2,86%.

Keywords
Τυχαία Θέματα