Απροσδόκητη ανάπτυξη στην Τουρκία το γ' τρίμηνο

Επέκταση 11% κατέγραψε ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού ΑΕΠ κατά το γ' τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υπερβαίνοντας σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση 8,5%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ διαδραμάτισε η αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών κατά 11,7% ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,8%, έναντι αύξησης 24% έναν χρόνο

πριν.

Η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, κάτω από τη μέση εκτίμηση τεσσάρων οικονομολόγων για 1,8%.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Τουρκία αύξησε τις δαπάνες στα πάντα, από μισθούς έως επενδύσεις, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. Ωστόσο, το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο αυξανόμενος πληθωρισμός «δείχνουν» υπερθέρμανση της οικονομίας, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, Timothy Ash, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

«Το πρόβλημα έγκειται στην ποιότητα της ανάπτυξης, καθώς προέρχεται κυρίως από τον εγχώριο τομέα], ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι η αδύναμη λίρα και τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν πρόσθετη πηγή ανησυχίας. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξαφνικό φρενάρισμα της ανάπτυξης το 2018, αν το κράτος δεν μπορέσει να διαχειριστεί τη σταδιακή επιβράδυνση».

Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν νωρίτερα κατά 0,2% υψηλότερα στα 3,82 δολάρια στη χρηματαγορά της Κωνσταντινούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα