Από το 2017 και... βλέπουμε, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τους ειδικούς

Περιορίζονται οι προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Markit, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Ιούλιο εμφάνισε συρρίκνωση, ύστερα από αδύναμη ανάπτυξη έναν μήνα νωρίτερα, ενώ βαθύτερα στην κρίση φαίνεται ότι μπαίνουν τομείς όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές,

η εμπορική δραστηριότητα και η κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο της μεταποίησης ο δείκτης PMI υποχώρησε σημαντικά στις 48,7 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 50,4 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας πλέον κάτω από τις 50 μονάδες που θεωρείται το σημείο καμπής ανάμεσα σε ανάπτυξη και ύφεση.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν και το εξής παράδοξο: την αύξηση των θέσεων εργασίας σε υψηλό εννέα ετών, παρά την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών (πέμπτη κατά σειρά το 2016) αλλά και την πτώση στις νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα με τη Markit, η πτώση στην κατανάλωση, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, οδήγησε σε μείωση των αποθεματικών.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λεγόμενα του Samuel Agass, οικονομολόγου στην Markit, ο οποίος τονίζει ότι με αυτά τα στοιχεία είναι μάλλον ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του 2016: «Η απροσδόκητη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν το μοναδικό θετικό στοιχείο σε έναν, κατά τ' άλλα, απογοητευτικό μήνα για την μεταποίηση στην Ελλάδα. Οι συνθήκες ζήτησης στον κλάδο συνεχίζουν να επιδεινώνονται αντανακλώντας νέα πτώση στις νέες παραγγελίες, την 23η συνεχόμενη. Η παραγωγή επέστρεψε στη συρρίκνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Markit, η κάμψη του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα μας οφείλεται στη συνεχή μείωση του όγκου των νέων παραγγελιών και τον Ιούλιο, για 23ο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το θετικό στοιχείο είναι η αύξηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές που σημείωσαν αύξηση τον Ιούλιο, κυρίως από Γαλλία, Λίβανο και Βουλγαρία.
Ωστόσο, αμφίβολη παραμένει η δυνατότητα των ελληνικών μεταποιητικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες, καθώς τα στοιχεία της Markit καταδεικνύουν μείωση των επιπέδων αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις τους, καθώς μειώθηκαν τόσο τα αποθέματα αγορών, όσο και τα αποθέματα έτοιμων προσόντων. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση στις αγορές εισροών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα επιδεινώνει και η δυσκολία προμήθειας πρώτων υλών, καθώς το κόστος εισροών συνεχίζει να αυξάνει.

Αλλο πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα των τιμών των προϊόντων, καθώς η εταιρείες μεταποίησης αναγκάζονται να τα διαθέτουν φθηνά, ώστε να είναι ανταγωνιστικά κυρίως στις ξένες αγορές. Έτσι, οι τιμές εκροών τον Ιούλιο μειώθηκαν μετά τη σταθεροποίηση του μηνός Ιουνίου.

Ανησυχία προκύπτει και από την εξωστρέφεια της ελληνικής μεταποίησης, κυρίως αναφορικά με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, καθώς συνέχισαν να επιμηκύνονται και κατά τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα, τον Ιούλιο ο σχετικός δείκτης ανέβηκε στις 90,0 μονάδες από τις 89,7 μονάδες τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας οριακή βελτίωση, κυρίως χάρη στη βελτίωση των προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Κινούμενη σε αντίθετη κατεύθυνση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχασε έδαφος και παρουσίασε μικρή επιδείνωση στις 69,2 μονάδες από 68 τον Ιούνιο. Ενδεικτικό είναι ότι το 45% εκδήλωσε πρόθεση για πολύ λιγότερες αγορές το επόμενο 12μηνο.

Επιδείνωση παρουσιάζουν και οι αντίστοιχοι δείκτες στη βιομηχανία που υποχώρησε στις 88,3 μονάδες από 92 τον Ιούνιο, στις κατασκευές στις 41,5 μονάδες από 65,4, στο λιανεμπόριο στις 98 μονάδες από 100,6, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υπηρεσίες με αύξηση στις 77,7 μονάδες από 75,7 τον περασμένο μήνα,.

Keywords
Τυχαία Θέματα