Στα 8.200 δολάρια το λεπτό(!) το κόστος του πολέμου κατά του ISIS για τις ΗΠΑ

Η μάχη κατά του ISIS από αέρος είναι μια επιχείρηση που κοστίζει εξωφρενικά πολλά λεφτά στους Αμερικανούς φορολογούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το δυσθεώρητο κόστος ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από ακριβώς δύο χρόνια (τον Αύγουστο του '14) με βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, ανέρχεται στα 11 εκατ. δολάρια την ημέρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος για τα δυο αυτά χρόνια, ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι

τα νούμερα που προκύπτουν από την περαιτέρω ανάλυση αυτού του ποσού: το ημερήσιο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 11,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ, κάθε λεπτό της ώρας, δαπανώνται 8.206 δολάρια

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών συμπίπτει με την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών κατά του ISIS και την ακόμη πιο στενή συνεργασία με ομάδες Σύρων μαχητών που ηγούνται του αντάρτικου κατά του Χαλιφάτου.

Όπως εξάλλου είχε γράψει από τις αρχές της χρονιάς η Washington Post ο εναέριος πόλεμος κατά του ISIS εξαπλώνεται ραγδαία και ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έριξε αριθμό ρεκόρ από βόμβες σε στόχους κατά του ΙΚ τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το CNN Greece, με τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους μαχητές η αεροπορία συνασπισμού χωρών υπό τις ΗΠΑ, οι μαχητές αυτοί κατάφεραν, την περασμένη εβδομάδα, να περιορίσουν τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο στρατηγικό Mambij, το οποία συνιστά πύλη προς την Τουρκία από τη Συρία. Τώρα, ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση ανακατάληψης της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ -δηλαδή, της δεύτερης, μετά τη Ράκα, πιο σημαντικής πόλης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι στόχοι που έχουν καταστραφεί στην επικράτεια του ISIS -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση με ημερομηνία 31 Μαΐου2016- είναι 26.374 και αναλύονται στο παρακάτω γράφημα του Πενταγώνου:

Πηγή: Πεντάγωνο

Από την άλλη, όμως, βαρύς είναι ο φόρος αίματος μεταξύ των αμάχων συνεπεία των συμμαχικών βομβαρδισμών. Η ομάδα των ανεξάρτητων ερευνητών 'Airwars', η οποία καταγράφει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των εμπολέμων στη Συρία και το Ιράκ, αναφέρει 1.513 νεκρούς· αριθμός υπερπολλαπλάσιος εκείνου που δίνει το Πεντάγωνο, το οποίο, από την πλευρά του κάνει λόγο μόνο για 41 απώλειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα