Γεμάτο προκλήσεις το '17 για τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας

Οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας, όπως για παράδειγμα η RWE ή η EON ίσως αναγκαστούν να προσπαθήσουν σκληρά προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να προσαρμοστούν στην επανάσταση που έχουν επιφέρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν ποικίλουν: αφενός το ράλι στις τιμές ενέργειας αναμένεται να σταματήσει φέτος. Παράλληλα, από πολλούς επενδυτές και αναλυτές θεωρούνται απαραίτητες κινήσεις όπως περιστολή δαπανών και μείωση θέσεων εργασίας κατά αρκετές χιλιάδες, ενώ και ο ίδιος ο CEO

της RWE, Rolf Martin Schmitz, έχει περιγράψει την κατάσταση ως «δύσκολη».

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τη στροφή από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη μεγαλύτερη ενιαία πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η μετοχή της EON υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια επταετία, ενώ η RWE συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στον DAX.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η EON και η RWE, που κάποτε ήταν οι μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας της Γερμανίας τώρα σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στη Φρανκφούρτη από το 2011 από τότε δηλαδή που η Καγκελάριος Μέρκελ τις ανάγκασε να βάλουν λουκέτο στα πιο προσοδοφόρα εργοστάσιά τους μετά την τραγωδία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Συνολικά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει κατά 45% επίσης από το 2011.

Ενας άλλος λόγος ανησυχίας των επενδυτών είναι το κόστος που θα έχει η έξοδος της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν προβλέψεις για τις περισσότερες υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα αποθέματα αποβλήτων, αλλά πρέπει να χρηματοδοτήσουν ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» ύψους 6,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν τυχόν έκτακτα έξοδα. Η EON έχει αναφέρει ότι μπορεί να αναζητήσει νέα κεφάλαια 2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα