Αντώνης Μαυριδόγλου (Όμιλος Μπάρμπα Στάθη) - «Κράτησε» δυνάμεις στο δύσκολο 2016

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ήταν τα τέλη του 2016, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ και της Μπάρμπα Στάθης κ. Αντώνης Μαυριδόγλου τιμήθηκε με τη διάκριση “EXCEPTIONAL MANAGER 2016”, για την προσφορά του στην Ανάπτυξη της Βιομηχανίας στον Κλάδο των Γαλακτοκομικών και των Κατεψυγμένων Τροφίμων, στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου Marketing και Πωλήσεων.

Πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο στο πρόσωπο του βραβευόταν μια εταιρεία

όπως η …ξεχασμένη από πολλούς και σεμνή επικοινωνιακά Μπάρμπα Στάθης. Μια εταιρεία που είχε λανσάρει αθόρυβα μια σειρά νέα προϊόντα όπως η Ολικής Άλεσης Χρυσή Ζύμη, το Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης & τη Σπιτική Τυρόπιτα με φύλλο Ολικής Άλεσης και γιαούρτι. Προϊόντα όμως που όσο αθόρυβα προωθήθηκαν άλλο τόσο μεγάλη επιτυχία έκαναν.

Ο ίδιος ο κ. Μαυριδόγλου δεν είναι ένας φαντεζί μάνατζερ. Πάντοτε στέκεται πίσω από τις εξελίξεις όταν τη «δόξα» παίρνουν πιο επικοινωνιακοί μάνατζερς. «Εργάτης» που δίνει έμφαση στη δουλειά «βάσης» ο ίδιος γνωρίζει πως καμιά φορά η υπερεπένδυση στην επικοινωνία φθείρει. Και αυτή του η εκτίμηση δεν ήταν λάθος. Άλλοι «προϊστάμενοι» του στη Vivartia πλέον δεν έχουν τα βαριά χαρτοφυλάκια τους, ενώ ο ίδιος παραμένει μάχιμος.

Κάπως έτσι, το 2016 τον επιβεβαίωσε για όλες σχεδόν τις επιλογές του. Τι καλύτερο από την αύξηση πωλήσεων, λειτουργικών κερδών και την ενίσχυση των μεριδίων στην αγορά που πέτυχε ο Όμιλος Μπάρμπα Στάθη, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά του επιβαρύνθηκαν από τη διαγραφή απαιτήσεων ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που είχε από τον Όμιλο Μαρινόπουλο. Αναλυτικότερα, ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 1,1%, στα 139,8 εκατ. ευρώ το 2016 από 138,3 εκατ. ευρώ το 2015 (+2,9% σε απόλυτα συγκρίσιμη βάση). Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν κάμψη κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 86,6 εκατ. ευρώ έναντι 89,6 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν για τον όμιλο σε 19,4 εκατ. ευρώ έναντι 19,8 εκατ. ευρώ το 2015 και στην εταιρεία σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ το 2015. Αφαιρουμένης της έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα των απαιτήσεων από τον Όμιλο Μαρινόπουλου, ποσού 2,2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 3,9 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, τα EBITDA της εταιρείας και του ομίλου για το 2016 διαμορφώνονται σε 9,6 εκατ. ευρώ και 23,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η εταιρεία και ο όμιλος εμφάνισαν κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και 7,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι κερδών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 8,4 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (εξαιρουμένης της επίδρασης της έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον Όμιλο Μαρινόπουλου), παρουσίασαν αύξηση κατά 17,7% από 19,8 εκατ. ευρώ σε 23,3 εκατ. ευρώ.

Ως προς τους επιμέρους τομείς, διαμορφώνονται ως εξής: Στα κατεψυγμένα λαχανικά, ενώ το σύνολο της αγοράς παρουσίασε πτώση 9% σε όγκο και 7,2% σε αξία, κατά τη χρήση 2016, ο Μπάρμπα Στάθης διατήρησε την ηγετική του θέση στο σύνολο της αγοράς των κατεψυγμένων λαχανικών και κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό του, κατέχοντας μερίδιο σε όγκο 51,2% (+1,8 π.μ.) και σε αξία 63,2% (+1,1 π.μ.). Η αγορά της κατεψυγμένης ζύμης για το 2016 παρουσίασε σημαντική πτώση σε όγκο, (-14,2%) και σε αξία, (-7,7%). Η Χρυσή Ζύμη διατήρησε την ηγετική της θέση ανάμεσα στις επώνυμες μάρκες, με μερίδιο σε αξία 26,6%, (+1,8 π.μ.) και σε όγκο 24,5% , (+2,7 π.μ.), τα υψηλότερα των τελευταίων 5 ετών παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στην εταιρεία του ομίλου Vivartia και της MIG ένα καλύτερο μέλλον και ένα 2017 που λογικά κι όπως δείχνουν οι αγορές θα είναι ακόμα πιο αναπτυξιακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα